Græske aktier fik en på lampen efter lang sommerferie

Der var store kursfald på den græske børs mandag, da investorerne for første gang i mere end en måned havde mulighed for at handle.

Det toneangivende indeks på børsen i Athen, ASE, lukkede med et fald på mere end 16 procent og endte i laveste niveau i mere end et år.

Chefstrateg Frank Øland Hansen fra Danske Bank kalder det den værste dag nogensinde på den græske børs, og især bankaktierne faldt tungt.

Både aktierne National Bank of Greece og Piræus Bank lukkede med det maksimalt tilladte fald, nemlig 30 procent.

- De store kursfald er ikke en kæmpe overraskelse, efter at børsen har været lukket i fem uger, vurderer Frank Øland Hansen.

- Mange har gerne villet sælge, men har altså først fået mulighed for det i dag. Til gengæld har der været langt mellem køberne.

- Køberskaren blev endda yderligere begrænset i dag, da græske investorer ikke må købe aktier for deres indeståender i bankerne. I sådan et marked er store fald næsten uundgåelige, forklarer chefstrategen.

Handlen på børsen blev lukket 29. juni i forbindelse med, at regeringen vedtog en skrap kapitalkontrol, der også førte til midlertidig lukning af bankerne.

De åbnede igen 20. juli, og nu er turen altså kommet til børserne. Grækerne er pålagt en række restriktioner hvad angår aktiehandel, men udlændinge kan handle frit.

Grækenland forhandler om en ny aftale med landets kreditorer og har som forudsætning for forhandlingerne forpligtet sig til at indføre en række reformer, der skal få landet økonomisk på fode igen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip