Græske banker genåbner under stor forsigtighed

Mandag er de cirka 2500 græske bankfilialer klar til igen at slå dørene op, efter at de har været tvangslukket i tre uger.

Men pengenes bevægelighed er fortsat begrænset. Den kapitalkontrol, som den græske regering annoncerede 28. juni for at forhindre et kollaps i bankvæsnet, fastholdes i det store og hele.

Her nogle hovedpunkter:

* Kunderne kan fortsat ikke hæve mere end 60 euro per dag i pengeautomater. Men som en lempelse slipper grækerne nu for at stille sig i kø foran hæveautomaterne hver dag. Nu kan det daglige beløb akkumuleres. Dermed er det muligt at hæve op til 420 euro én gang om ugen.

* Kunder med bankbokse får igen adgang til deres værdigenstande.

* Der kan fortsat ikke overføres penge til udlandet. Men der er en række undtagelser:

Betaling af uddannelse eller medicinsk behandling i udlandet er tilladt mod fremvisning af dokumentation. Beløbet kan dog ikke overføres til en udenlandsk bankkonto, der står i den græske bankkundes navn, men kun til slutmodtageren.

Der kan maksimalt overføres 2000 euro til sundhedsbehandling. Loftet til betaling af studier og leveomkostninger i udlandet lyder på 5000 euro hver tredje måned.

* Grækerne kan også få lov til at afvikle forfalden gæld til banker og det offentlige samt til at betale sundhedsforsikringer, hospitaler og privatskoler.

* Restriktionerne gælder ikke for turister eller andre folk med kort udstedt uden for Grækenland.

Kilde: Ekathimerini.com

/ritzau/

Dagens Gossip