Græske fascist-politikere løsladt

Partilederen, Nikos Michaloliakos, blev sammen med de øvrige parlamentsmedlemmer arresteret for anklager om at lede en kriminel organisation. Myndighederne bygger blandt andet anklagen på omstændighederne ved mordet på en kendt antifascistisk rapper, hvor gerningsmanden har vist sig at have forbindelse til Gyldent Daggry.

Tre af fire fængslede parlamentsmedlemmer fra Gyldent Daggry blev tidligere onsdag tiltalt for anklagerne, men umiddelbart efter løsladt mod kaution med restriktioner på deres bevægelsesfrihed. En af de løsladte, Ilias Kasidiaris, der anklages for at have trænet partiets voldelige »stormtropper«, måtte slippe 50.000 euro, svarende til 372.000 kroner for at komme på fri fod. Det fjerde parlamentsmedlem blev varetægtsfængslet.

De tre skal senere for retten igen.

Selv hævdede Kasidiaris, at han er offer for politisk forfølgelse.

Myndighederne og ikke mindst politiet er gennem flere år blevet anklaget for at se gennem fingrene med Gyldent Daggrys medlemmers overfald på ikke mindst indvandrere og asylansøgere samt venstreorienterede modstandere, og dele af politiet er blevet beskyldt for at nære direkte sympati for og have forbindelse til Gyldent Daggry, hvis medlemmer ved festlige lejligheder Heiler, ligesom deres tyske forbilleder.

At der kan være noget om forbindelsen mellem politi og partiet viser arrestationen onsdag af en tidligere politichef i et af Athens indvandrerkvarterer, hvor Gyldent Daggry startede de systematiske angreb på indvandrere for fire år siden.

Mordet på den unge rapper var den begivenhed, der fik myndigheder og regering til at stramme grebet om partiet.

Hastelove, der stopper statstilskuddet til partiet, er blevet vedtaget, regeringspartiet Nyt Demokrati, har netop smidt et af sine parlamentsmedlemmer ud efter, at han forsvarede Gyldent Daggry og mest synligt blev skiftet i myndighedernes attitude ,da en snes fremtrædende medlemmer i sidste uge og i weekenden blev slæbt med af politiet, mens deres kontorer blev ransaget.

Ved det seneste parlamentsvalg i 2012 opnåede partiet syv procent af stemmerne, og fik 18 mandater i parlamentet.

Tilslutningen til partiet er ifølge meningsmålinger dog på retur.

Grækenland blev fra 1967 til 1974 regeret af en brutal militærjunta, Gyldent Daggrys artileder, Nikos Michaloliakos var ifølge AFP en af den tidligere græske juntaleder, George Papadopoulos’ disciple.

Dagens Gossip