Græske konservative bakker Tsipras op

Grækenlands største konservative oppositionsparti, Nyt Demokrati, siger, at det vil støtte den venstreorienterede premierminister, Alexis Tsipras, i at få en ny aftale i hus med landets internationale kreditorer.

Hvis en ny aftale falder på plads, så Grækenland modtager lån til gengæld for at gennemføre reformer, kan det holde Grækenland inden for eurozonen.

Senere fredag skal det græske parlament stemme om de forslag, Tsipras' regering har sendt til kreditorerne.

- Nyt Demokrati giver premierministeren bemyndigelse til ikke alene at opnå en aftale, men også mandat til at undgå, at landet forlader Europa og euroen, skriver partiet i en udtalelse.

Til gengæld for reformerne ønsker den græske regering over en treårig periode lån på i alt 53,5 milliarder euro, hvilket svarer til knap 400 milliarder kroner.

De penge skal bruges på at betale af på grækernes gæld, så landet kan leve op til sine forpligtelser.

Der har i flere medier været rygter om, at de andre eurolande kun vil tage stilling til den græske plan, hvis der er grønt lys fra parlamentet i Athen.

Premierminister Alexis Tsipras' regering godkendte planen få timer før, den blev sendt til Bruxelles torsdag aften.

Forslaget indeholder, ifølge flere internationale medier, som har set de i alt 13 sider, en reform af pensionssystemet, forhøjelser af skatter og afgifter og besparelser på forsvarsbudgettet.

Grækerne lover også at sætte skub i processen med at få solgt statsejede havne og lufthavne.

Samtidig foreslår regeringen at øge selskabsskatten og momsen for hotel- og restaurationsbranchen samt på sigt at fratage de græske øer en fordelagtig momsordning.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip