Græsrødder: Red gamle træer i statsskove fra motorsaven

Skrevet af admin

09/03/2016

Mest læste i dag

Naturstyrelsen planlægger at fælde nogle af de biologisk mest værdifulde og over 100 år gamle løvtræer i statens egne skove, netop som Folketingets partier skal forhandle om en naturpakke.

Det giver ingen mening, lyder kritikken fra forskere og de grønne organisationer Verdens Skove og WWF Verdensnaturfonden.

Et af de væsentligste elementer i regeringens naturpakke bliver netop at lade gammel og urørt skov være en redningsplan for de mange truede arter i den danske natur. En stor del af dem har hjemme i skoven.

Venstres naturpakke skal afbøde virkningerne af den omdiskuterede landbrugspakke og samtidig stoppe tilbagegangen for danske plante- og dyrearter senest i 2020. Det har Danmark forpligtet sig til i FN.

Miljøorganisationerne opfordrer nu sammen med De Konservative til en hurtig timeout for fældning af gamle træer i statslige skove med særligt store naturværdier.

Ingen nyplantet skov kan gavne naturen tilnærmelsesvis lige så meget som gammel skov med træer, der får lov at passe sig selv, fastslår Thor Hjarsen, seniorbiolog i Verdens Skove.

- Vi er dybt bekymrede for, at mens politikerne på Christiansborg om kort tid forhandler naturpakke og urørt skov, så fortsætter statens egen Naturstyrelse uhindret deres fældning af træer, der burde være basis for vigtig biodiversitet i fremtiden.

- Det svarer til at rive bevaringsværdige bindingsværkshuse ned, mens man overvejer en fredning, siger Thor Hjarsen.

Naturstyrelsen har planer om at hugge gamle ege- og bøgetræer ned eksempelvis i Gribskov og Augustenborg Skov, der rummer mange sjældne arter.

Alene i Gribskov er der plan om fældning af 10.000 rummeter gammel løvskov i 2016. Til sammenligning er der højst to rummeter i et af de velkendte "pejsebrændetårne" fra byggemarkederne.

Professor Carsten Rahbek, Center for Makroøkologi, Evolution og Klima ved Københavns Universitet, har netop fremlagt en ny rapport om biodiversiteten i landets skove.

- Med naturfaglige øjne giver det ualmindelig god mening, at man holder en pause i skovhugsten i de ældste statslige løvskove, mens vi overvejer, om vi vil bevare dem. Når de først er fældet, er det jo lige meget, siger han.

De Konservative har netop varslet et beslutningsforslag i Folketinget om et foreløbigt fældningsstop - netop for at forhindre en skovmassakre i de gamle dele af de statslige skove, mens politikerne forhandler, siger miljøordfører Mette Abildgaard.

/ritzau/