Græsrødder udvandrer fra klimamøde i Polen

Deltagerne fra en række førende miljø- og udviklingsorganisationer er torsdag middag udvandret fra klimakonferencen COP19 i Polens hovedstad, Warszawa.

Det sker i protest mod, at forhandlerne fra over 190 lande ikke gør tilstrækkelige fremskridt hen imod en ny global klimaaftale, der skal indgås på et FN-topmøde i Paris i 2015.

De udvandrede græsrødder kommer fra seks store internationale organisationer, nemlig Greenpeace, WWF Verdensnaturfonden, Friends of the Earth, Oxfam, ActionAid og Den Internationale Sammenslutning af Fagforbund.

- Den polske regering har gjort sit bedste for at forvandle disse forhandlinger til et udstillingsvindue for kulindustrien, siger Kumi Naidoo, leder af Greenpeace International.

Hertil kommer, at Japan, Australien og Canada svigter deres tidligere løfter, og at der ikke er "meningsfuldt lederskab" fra andre lande. Derved giver de rige landes regeringer et slag i ansigtet på de lande, som lider under klimaændringerne, mener Naidoo.

Klimakonferencen i Warszawa, som skulle have været et vigtigt skridt i omstillingen til en bæredygtig fremtid, ser ud til at ende i "stort set ingenting", lyder det i en fælles erklæring fra de seks organisationer.

COP19 skal være med til at nå FN-målet om at begrænse den globale opvarmning til maksimalt to grader for at undgå klimakatastrofer i fremtiden. Samtidig skal der skaffes penge til de ulande, som rammes af tørke, oversvømmelser og ekstremt vejr.

De rige og de fattige lande står imidlertid stejlt over for hinanden i Warszawa. Mange ulande kræver, at ilandene kompenserer de lande, der rammes af katastrofer som den filippinske tyfon Haiyan - men det afviser industrilandene.

Klimakonferencen i Polen slutter efter planen fredag eftermiddag

/ritzau/

Dagens Gossip