Græsrødder vil ruske op i Libanons lammede partier

Libanesiske vælgere kunne søndag begive sig mod valglokalerne for at stemme ved lokalvalg i nogle af landets provinser. Det er første gang i seks år, at der holdes valg i Libanon.

Ved søndagens lokalvalg har vidt forskellige borgere og aktivister i hovedstaden slået sig sammen i organisationen Beirut Madinati, som på arabisk betyder "Beirut er min by".

Bevægelsen udsprang af protesterne over den såkaldte skraldekrise, hvor skraldet hobede sig op i Beiruts gader, fordi politikerne ikke kunne enes om en løsning på problemet med affaldshåndtering.

Det blev for mange libanesere symbol på lammelsen i det politiske liv, hvor forskellige religiøse grupperinger modarbejder hinanden, lige som krigen i nabolandet Syrien gennem længere tid har sat Libanon under pres og skabt yderligere splittelse.

Ved søndagens lokalvalg i Beirut var 24 uafhængige kandidater med tilknytning til Beirut Madinati opstillet for at udfordre de traditionelle partier og det dødvande, der præger libanesisk politik.

- Selv hvis bare én kandidat fra Beirut Madinati bliver valgt ind, er det en sejr for civilsamfundet, siger en 43-årig vælger i hovedstaden, som kun vil kaldes Elie.

- Vi er trætte af den korrupte politiske klasse, tilføjer han.

Blandt de 24 kandidater er lærere, fiskere og kunstnere som den kendte skuespillerinde og filminstruktør Nadine Labaki.

Sidst, der var valg i det mellemøstlige land, var i 2010. Der har ikke været holdt valg til parlamentet siden 2009.

Libanon har ikke haft nogen præsident i de seneste to år, fordi landets kristne, sunnier, shiaer og drusere er dybt splittede og ikke kan enes om en kandidat.

Selv om søndagens lokalvalg var libanesernes første mulighed for at stemme, meldes der om en lav valgdeltagelse på omkring 20 procent i Beirut.

I Bekaa-dalen i det østlige Libanon, hvor den shiamuslimske Hizbollah-bevægelse har stor opbakning, menes omkring halvdelen af de registrerede vælgere at have stemt.

Lokalvalget i Libanon holdes i flere faser frem til 29. maj.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip