Grævlinge-sagen: Naturstyrelsen finder ulovlig mountainbikebane

Det er initiativrige friluftsfolk, der har forsøgt at forvandle et over 100 år gammelt hulekompleks beboet af grævlinger til en mountainbikebane med ramper og spring.

Området ligger i statsskoven Ryget Skov nord for København, og det forvaltes af Naturstyrelsen. Men banen er anlagt uden at Naturstyrelsen har givet tilladelse.

- Grævlingen er meget sky dyr, der kræver fred og ro. Hvis vi var blevet spurgt, ville vi helt klart have sagt nej til at anlægge banen lige netop på det sted, siger skovfoged Jens Juelstorp fra Naturstyrelsen i Østsjælland.

Naturstyrelsen har nu afspærret området og banen bliver fjernet.  Det handler både om hensynet til den fredede grævling, men også om at forhindre, at nogen kommer til skade på det helt uautoriserede anlæg.

Men Naturstyrelsen vil ikke politianmelde opførelsen af cykelbanen.

- Vi tror ikke banebyggerne har villet skade grævlingen. De har formentlig slet ikke være klar over, at der bor en grævling på stedet. Derfor vil vi ikke politianmelde nogen, selvom det selvfølgelig er helt uhørt, at man er gået i gang med spade, skovl og trillebør uden at spørge om lov først, siger Jens Juelstorp.

I naboskoven, Hareskoven, findes et officielt mountainbike-spor. Her samarbejder Naturstyrelsen i forvejen med en gruppe lokale mountainbikere, der netop nu begynder renoveringen af det eksisterende cykelspor.

- Selvom nogen har været på gale veje i Ryget Skov, kommer man næsten til at beundre den energi og virkelyst, de har udvist. Derfor håber jeg, at cykelentusiasterne vil kontakte os, så vi kan se, om vi kan kanalisere deres kræfter hen, hvor de ikke skader naturen eller skaber farlige elementer i skoven. Mountainbikerne i Hareskoven vil sikkert sætte pris på en hjælpende hånd, lyder opfordringen fra skovfoged Jens Juelstorp.

Dagens Gossip