Gratis HPV-vaccine lakker mod enden

Tilbuddet udløber ved årsskiftet, men hvis man skal have alle tre stik uden at betale for det, skal det første stik stikkes senest 1. juli, fordi vaccinens andet og tredje stik skal gives henholdsvis to og seks måneder efter det første.

»Det er altså nu, man skal bestille tid til lægen, hvis man ikke allerede er blevet vaccineret,« siger Iben Holten, overlæge og projektchef i Kræftens Bekæmpelse, i en pressemeddelelse.

Vaccinen beskytter mod de to HPV-typer, som er årsagen til 70 procent af alle tilfælde af livmoderhalskræft. Derudover kan man med vaccinen også undgå de to typer HPV, der giver kønssygdommen kønsvorter.

Allerede nu har adskillige danske kvinder mellem 21 og 28 år benyttet sig af tilbuddet. Hele 63,5 procent af årgangene har været hos deres læge og fået de gratis stik. Selv om det er verdensrekord, mangler knap 42 procent af de unge kvinder i hovedstadsområdet vaccinen, mens der i Region Sjælland, hvor flest er vaccineret, mangler godt 28 procent.

»Vi har allerede verdens højeste vaccinationsgrad i den her aldersgruppe, men vi arbejder stadigvæk på, at få så mange som muligt med. Både af hensyn til den enkelte og af hensyn til smittespredningen i befolkningen,« siger Iben Holten.

Hvis kvinden, når hun bliver vaccineret mod HPV, allerede er smittet, virker vaccinen ikke, og derfor anbefaler Kræftens Bekæmpelse, at piger og kvinder får stikkene, inden de bliver seksuelt aktive.

Dagens Gossip