Gratis juleøl for Venstre-kryds er ulovligt

Hvis man stemmer på Venstre eller Venstres borgmester kandidat i Hillerød, Klaus Markussen, til kommunalvalget den 19. november, kan man få gratis øl i to timer på Cafe Hoe i Hillerød.

- Skal der være natteliv i Hillerød efter kommunevalget 19. ovember 2013? Så skal I stemme på Venstre, lyder det på diskotekets plakat.

Læs også: Kommunalvalg: Kendisser og kampagner er spild af skattekroner

Her lover de gratis juleøl to dage efter valget, hvis man viser et foto af sin stemmeseddel med et Venstre-kryds. Men det er ulovligt, siger forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

- Ifølge grundloven har vi hemmelig afstemning. Ingen må vide, hvordan krydset er sat i stemmeboksen, siger Roger Buch til Dagens.dk.

- Hvis man har taget et billede, er det umiddelbart ulovligt at bede om at se de her oplysninger og betale for en stemme. Det er stemmekøb, siger kommunalforskeren.

Læs også: Se billederne: Succes med stemmebokse i nattelivet

Men vi må jo gerne fortælle familie og venner, hvad vi har stemt, er det ikke det samme?

- Pointen er, at man ikke kan vide, om du lyver. Det står i grundloven for at undgå stemmekøb, at nogen køber sig til stemmer, presser sig til stemmer eller tvinger sig til stemmer. Der kan for eksempel være familier og parforhold, hvor en dominerende partner tvinger den anden til at stemme noget bestemt. Men de kan jo ikke få lov til med i stemmeboksen, siger Roger Buch.

Han siger dog, at det er muligt at snyde. Har man sat et kryds, taget et foto, kan man sige, at man har lavet en fejl. Så får man en ny stemmeseddel, og den første bliver destrueret.

- Men det er bestemt ikke en opfordring. Man skal lade være med at tage billeder af sin stemmeseddel, siger Roger Buch.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Det er Cafe Hoe selv, der står bag tilbuddet om gratis øl, ikke Venstre. Borgmesterkandidat Klaus Markussen har dog intet i mod det.

- Jeg synes, det er positivt, at ejeren af caféen vil støtte op omkring Venstre, siger han til eb.dk.

På Cafe Hoes Facebook-side er diskoteket blevet kritiseret for tilbuddet. De mener dog, at de har loven med sig, men en ansat lover at undersøge det nærmere.

Dagens Gossip