Gratis uddannelse giver Danmark milliarder

Gratis uddannelse er en overskudsforretning for Danmark, og det vil slet ikke kunne betale sig at indføre brugerbetaling.

Det konkluderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) i en ny analyse, skriver Avisen.dk.

- Det vil være fuldstændig hul i hovedet at indføre brugerbetaling på en forretning, som vi kan se er millioner og milliarder værd, siger senioranalytiker Mie Dalskov Pihl, som har udarbejdet analysen, til Avisen.dk.

Analysen kommer, efter at først Venstre og siden flere borgerlige stemmer har luftet tanken om betaling for uddannelse i Danmark.

Betaling for uddannelse vil skade samfundsøkonomien ganske alvorligt samt spænde ben for opgøret med negativ social arv, lyder det.

Hvis blot to procent færre af en ungdomsårgang får en uddannelse som følge af brugerbetaling, vil det koste samfundet 14 milliarder kroner.

I England har man undersøgt betydningen af brugerbetaling for antallet af studerende. Her viste det sig, at en øget brugerbetaling på 10.000 kroner ville medføre et fald i antallet af studerende på næsten fire procent.

Lignende studier fra USA har givet samme resultat.

- Hver gang vi giver folk en uddannelse, giver det et overskud på de offentlige finanser på mellem fire og ni millioner kroner, siger Mie Dalskov Pihl.

Den liberale tænketank Cepos har foreslået brugerbetaling på 5000 kroner per semester for danske universitetsstuderende.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen afviser pointerne fra AE-rådet, men anerkender, at uddannelsesniveauet i Danmark kan falde, hvis der indføres brugerbetaling.

Dansk Industri (DI) mener ikke, at analysen fra AE-rådet er tæt nok på den danske virkelighed.

- AE-analysen er bestemt interessant, men den forholder sig ikke til de forslag om brugerbetaling, der er fremlagt i den danske debat.

- Her er der lagt op til meget begrænsede brugerbetalinger, som de studerende kan finansiere via billige statslån, siger forskningspolitisk chef Charlotte Rønhof fra DI.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip