Gravide frarådes at rejse til zika-ramte Florida

Gravide bør ifølge de britiske myndigheder ikke tage på unødvendige rejser til Florida i USA. I Danmark har Sundhedsstyrelsen endnu ikke meldt noget ud.

I en opdateret udgave af rejsevejledningen anbefaler de britiske sundhedsmyndigheder ifølge avisen The Guardian nu gravide til ikke at rejse til Florida på grund af risiko for at blive smittet med zikavirus, som kan give misdannelser hos fostre.

Det sker, efter at fire amerikanere formentlig er blevet smittet med zikavirus fra lokale myg.

Ifølge Floridas guvernør, Rick Scott, skulle det dreje sig om en kvinde og tre mænd, sagde han på et pressemøde fredag.

- I morges fandt vi ud af, at fire personer i vores stat sandsynligvis har fået zikavirus som følge af myggebid, lød det fra guvernøren.

Borgere og turister i Florida er blevet opfordret til at indlevere urinprøver i bestemte dele af delstaten, så myndighederne kan fastslå omfanget af zikasmitten.

Sammenlignet med Sydamerika er risikoen for at blive smittet i Florida moderat, lyder det fra de britiske myndigheder, som dog alligevel har valgt at opdatere rejsevejledningen.

I alt er 53 mennesker i Storbritannien blevet behandlet for virusset.

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er der ingen tvivl om, at det myggebårne virus er årsag til medfødte misdannelser hos fostre.

Det gælder eksempelvis mikrokefali, hvor børn kommer til verden med unormalt små kranier og derfor kan udvikle hjerneskader.

I Brasilien, hvor zikasmitten er mere udbredt, er der registreret 1600 tilfælde af mikrokefali.

I alt har 14 lande rapporteret om tilfælde af mikrokefali, og det første barn i Europa født med mikrokefali blev for nylig rapporteret om i Spanien. Her havde moren fået både denguefeber og zikavirus under rejser i Latinamerika.

Det har indtil videre ikke været muligt at få fat på Sundhedsstyrelsen. I Danmark er der ikke en rejsevejledning til USA.

/ritzau/

Dagens Gossip