Gravide opfordres til lægetjek inden rejse til dette land

Skrevet af admin

18/01/2016

Dagens topnyheder

Gravide kvinder bør konsultere deres læge, hvis de overvejer at rejse til Brasilien. Det oplyser det brasilianske sundhedsministerium mandag ifølge Reuters.

Anbefalingen kommer, fordi den myggebårne virus zika, der kan resultere i en ufuldstændig udvikling af hjernen hos fostre, har spredt sig i landet.

Ministeriet anbefaler yderligere, at rejsende i Brasilien tager deres forholdsregler og bruger eksempelvis myggespray.

Sidste år blev der rapporteret flere end 2400 tilfælde af mistanke om den neurologiske lidelse microcephalus i Brasilien mod 147 tilfælde i hele 2014.

Lørdag oplyste de amerikanske sundhedsmyndigheder, at et spædbarn er blevet født med en hjerneskade i Hawaii efter at være blevet smittet med zika-virus i løbet af morens graviditet i Brasilien.

Det er første gang, at den myggebårne virus er blevet registreret ved en fødsel i USA.

Ifølge USA's institut for sygdomsbekæmpelse (CDC) er der dog ikke tegn på, at virussen har spredt sig på amerikansk jord.

USA fraråder ifølge Reuters gravide at rejse i Brasilien, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Surinam, Venezuela og Puerto Rico.

Microcephalus medfører, at barnet fødes med et unormalt lille hoved. Ofte vil barnet komme til at lide af alvorlige udviklingsproblemer og risikere en for tidlig død.

Den myggebårne virus menes ifølge dpa at være kommet til Sydamerika i forbindelse med verdensmesterskabet i fodbold i sommeren 2014. Hidtil er virussen kun blevet registreret i tropiske dele af Afrika, Sydøstasien og på øer i Stillehavet.

Sommer-OL 2016 skal afholdes i brasilianske Rio de Janeiro.

/ritzau/