Great Barrier Reef udsat for værste blegning nogensinde

Skrevet af admin

29/03/2016

Dagens topnyheder

En stor del af korallerne på verdens største koralrev, Great Barrier Reef, har på relativt kort tid mistet deres farvestrålende udseende og er i stedet blevet hvide og afblegede.

Det viser australske forskeres undersøgelse af 520 større og mindre koralrev mellem Cairns i det nordøstlige Australien og Papua Ny Guinea nord for det australske kontinent, skriver ABC News.

Ud af de 520 rev, som forskerne har studeret fra luften, er over 95 procent udsat for blegning af større eller mindre karakter.

- Vi kan se blegning i et enormt omfang i de nordligste 1000 kilometer af Great Barrier Reef, siger professor Terry Hughes fra James Cook University i Townsville i Australien.

- Det her vil ændre Great Barrier Reef for altid, tilføjer han over for ABC News.

Blegning af korallerne indtræffer ifølge forskerne, når korallerne oplever stress og følgelig mister deres farve.

Stress kan for koraller eksempelvis skyldes højere vandtemperaturer, hvilket får dem til at skille sig af med de mikroskopiske, fotosyntetiske alger, der giver dem deres farve.

For kun godt en uge siden fremlagde den australske regering en rapport, der viser, at mængden af "blege" koraller på Great Barrier Reef var "alvorligt", men at den sydlige halvdel af revet var sluppet for det værste.

Terry Hughes, der står bag Australia's National Coral Bleaching Taskforce, bekræfter regeringens udlægning om, at den sydlige del er sluppet billigt, fordi mere overskyet vejr end normalt har holdt havtemperaturen en smule nede.

Men det er desværre ikke tilfældet længere nordpå.

- Vi fløj over 4000 kilometer hen over de mest uberørte dele af Great Barrier Reef, og vi så kun fire rev, der ikke var blevet bleget, siger Terry Hughes til ABC News.

- Det er meget mere alvorligt end ved tidligere tilfælde af blegning i 2002 og 1998, tilføjer han.

Ifølge forskerne bag undersøgelsen er det for tidligt at slå fast, præcis hvor mange af korallerne, der vil dø af blegningen, da de kan komme sig, hvis vandtemperaturen igen falder.

/ritzau/