Greencard-ordning fungerer ikke

Men ud af 5.600 højtuddannede, som har fået greencard mellem 2011 og 2012, har kun 2.500 et arbejde i Danmark i dag, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Resten er rejst hjem igen eller lever af opsparing og lån fra familie, fordi de ikke er berettiget til social ydelser.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at har de et job, er det ofte på deltid og som ufaglært arbejdskraft inden for rengøring og lignende (25 procent), hoteller og restauranter (18 procent) og transport (10 procent).

»Tallene viser, at det ikke virker efter hensigten,« siger formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S).

Han vil derfor ændre ordningen, når den i løbet af i år skal genforhandles, så virksomheder kan tiltrække specialister, som de ikke kan finde her i landet.

»Men der skal være et filter på, så der ikke kommer nogen hertil, som der i virkeligheden ikke er arbejde til,« siger han.

SF ønsker ændringer blandt andet af hensyn til arbejdsløse danskere.

»Det er misvisende, at man giver folk adgang som højtuddannede, og så ender de med at fortrænge ufaglærte,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen.

Dansk Folkeparti vil helst afskaffe ordningen helt.

»De tager job fra danskere og herboende indvandrere, som så kommer på offentlig forsørgelse i stedet,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen.

Venstre er glad for ordningen.

»Folk har prøvet lykken i Danmark af egen fri vilje. Hvis jeg selv skulle søge greencard i et andet land, så ville jeg først undersøge muligheden for at få et arbejde,« siger udlændingeordfører Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Dagens Gossip