Greenpeace advarer mod farligt flydende atomkraftværk

Skrevet af admin

04/06/2016

Mest læste i dag

Både de danske myndigheder og resten af verden burde se med langt større alvor på verdens første flydende atomkraftværk, "Akademik Lomonosov", der næste år sejler gennem de indre danske farvande.

Det mener interesseorganisationen Greenpeace, der advarer mod det russiske kraftværk, som til oktober næste år skal slæbes fra Skt. Petersborg gennem Østersøen, Storebælt og Skagerrak og videre op til ishavet nord for Sibirien.

Tarjei Haaland, der er klima- og energimedarbejder hos Greenpeace Norden, vil ikke på forhånd oplyse, om Greenpeace har planer om en aktion mod fartøjet, men han lægger ikke skjul på organisationens skepsis over for projektet.

- Det er en meget dårlig idé, at man nu vil have atomkraftværker med højradioaktivt affald til at flyde rundt i de isfyldte arktiske farvande, hvor der ofte er storme og risiko for både jordskælv og tsunamier, siger han og fortsætter:

- Sker der noget, vil det være ufatteligt svært at rense op igen.

Ifølge Haaland gør det bestemt heller ikke sagen bedre, at det er russerne, der står bag.

- Russerne har en elendig "record" i forhold til deres atomteknologi. Oppe omkring Murmansk har de efterladt en kirkegård af udtjente atomubåde, så deres troværdighed omkring sikkerheden kan ligge på et meget lille sted, siger han.

Selve gennemsejlingen af de danske farvande er i sikkerhedshensyn ifølge Tarjei Haalnad ikke det, der bekymrer mest.

- Men det er da provokerende, når vores nabolande Sverige og Tyskland er ved at afvikle atomkraft, at vi så skal belemres med flydende atomkraftværker gennem vores farvande, siger han.

Akademik Lomonosov er det førte af en række flydende atomkraftværker, som russerne har i støbeskeen.

Kraftværkets to reaktorer med beriget uran kan levere strøm til omkring 200.000 mennesker og skal betjene nogle af det russiske riges mest afsidesliggende samfund og erhverv.

/ritzau/