Greenpeace-aktivister venter på sigtelse i Rusland

»Aktivisterne fra Greenpeace International kom fra borde sidst på dagen i går (tirsdag, red.). De blev herefter kørt i busser til en lokal undersøgelseskomites kontor i Murmansk, hvor diplomater, pressen og politiet var samlet,« siger Greenpeace talsmand Aaron Gray-Block til AFP.

De 30 aktivister, der kommer fra hele verden, er ved at blive afhørt. Afhøringerne skal inden torsdag morgen ende i enten en sigtelse eller et frafald, oplyser Greenpeace.

Onsdag formiddag oplyser den danske Arktistalsmand fra Greenpeace, Jon Burgwald, at fem af aktivisterne er afhørt, dog endnu ikke den danske kvinde, der efter planen skal afhøres i løbet af onsdag.

»Vores advokater har ikke fået lov til at tale med aktivisterne udover ved selve afhøringerne, og de russiske myndigheder har ikke givet nogen begrundelse. Så vi ved ikke, hvornår der kommer en sigtelse, men i princippet har russerne til torsdag morgen til at præsentere dem for en,« siger han.

Tirsdag slog den statslige russiske undersøgelseskommission fast, at de ansvarlige for aktionen uanset statsborgerskab skal bøde, fordi aktionen set fra Ruslands side bliver betragtet som en trussel mod den russiske suverænitet og den regionale miljøsikkerhed.

Men det opponerer Greenpeace imod med henvisning til, at Rusland har overtrådt international lov, fordi »Arctic Sunrise« lå i internationalt farvand, da russiske soldater gik om bord torsdag i sidste uge. Greenpeace vil derfor fortsætte med at lægge pres på de russiske myndigheder. Onsdag meddelte Ruslands præsident Vladimir Putin til AFP, at aktivisterne ikke er pirater, men at de har forsøgt at overtage olieboreplatformen.

Tilbageholdelsen af aktivisterne kommer efter at to Greenpeace-miljøaktivister fra Finland og Schweiz ifølge AFP i sidste uge kravlede op på olieboreplatformen. Det gjorde de angiveligt for at demonstrere mod selskabets planer om at blive det første selskab, der producerer olie i vandene i Arktis.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip