Greenpeace-chef vil gå i fængsel for aktivister

Hvis de russiske myndigheder løslader de 30 personer, heriblandt en dansk kvinde, mod kaution, vil miljøorganisationens administrerende direktør, Kumi Naidoo, rejse til Rusland og stille sig selv som sikkerhed for de løsladte.

»Jeg stiller mig selv som garanti for Greenpeace-aktivisternes gode opførsel, hvis de bliver løsladt mod kaution,« skriver Greenpeace-chefen ifølge Reuters i et brev til den russiske præsident, Vladimir Putin.

I brevet tilbyder Kumi Naidoo også at flytte til Rusland, mens sagen står på. Han tilføjer, at hverken han selv eller aktivisterne opfatter sig som hævet over loven, og samtidig anmoder Naidoo også om et møde med Putin.

Tirsdag afviste den regionale domstol i Murmansk at løslade tre af de i alt 30 fængslede mod kaution.

De 30 aktivister blev i september anholdt af de russiske myndigheder, efter at to af dem var kravlet om bord på en af energiselskabet Gazproms olieboreplatforme i Arktis nord for Rusland - ifølge Greenpeace for at »beskytte Arktis mod selskabets risikable olieboringer i Rusland«.

De russiske myndigheder mener dog at aktionen kan betragtes som pirateri, og derfor risikerer aktivisterne, heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen, op til 15 års fængsel. Men det er ikke rimeligt, mener Naidoo, som erklærer, at han er parat til at følge dem i fængslet, hvis det bliver nødvendigt.

»Jeg forventer ikke at komme til at dele deres skæbne, men det er en risiko, jeg er villig til at løbe,« siger han og understreger, at Greenpeace-aktivisternes fredelige aktion ikke kan kaldes pirateri.

»Når de bliver anklaget for pirateri, bliver de anklaget for en forbrydelse, der ikke er sket, skriver Naidoo i brevet til Putin.

Dagens Gossip