Greenpeace efter løsladelse: Vi er bekymrede for resten

Domstolen i Sankt Petersborg har mandag besluttet at løslade en russisk læge, der befandt sig på skibet Arctic Sunrise under en protestaktion i Det Arktiske Ocean.

Hun har siden september siddet varetægtsfængslet sammen med 29 Greenpeace-aktivister, der protesterede mod russisk olieboringer.

- Det er selvfølgelig glædeligt for Jekaterina (navn på løsladte, red.) og hendes familie, at hun nu forhåbentlig kan komme på fri fod, siger Jon Burgwald, der er arktisansvarlig hos Greenpeace.

Domstolen lagde vægt på, at den russiske kvinde var læge om bord på Arctic Sunrise og dermed ikke en af aktivisterne.

Selvom løsladelsen af Jekaterina Saspa er et skridt i den rigtige retning, er Jon Burgwald stadig bekymret.

- Hun er jo ikke blevet frikendt, så retssagen mod hende er ikke stoppet. Hun er stadig tiltalt for en alvorlig forbrydelse. Vi skal holde fast i, at det ingen garanti er for, at de andre 29 bliver løsladt, siger han.

30 personer fra miljøorganisationen har siddet i russisk fængsel i to måneder efter en fredelig protest mod Gazproms boringer i Arktis.

Først blev aktivisterne tiltalt for pirateri. Dog blev tiltalen trukket tilbage en måned efter anholdelsen, og de er nu tiltalt for hooliganisme, som kan udløse domme på syv års fængsel.

Blandt dem er danske Anne Mie Roer Jensen, der var tredjestyrmand på skibet. Hvorvidt hun får forlænget sin varetægtsfængsling, bliver afgjort på onsdag.

Mandag eftermiddag har flere af aktivisterne været for retten i Sankt Petersborg. En af dem er australske Colin Russell, der har fået sin varetægtsfængsling forlænget med tre måneder.

En afgørelse, som tydeligvis ikke var efter Greenpeaces hoved.

- Det er et kraftigt overgreb på hans rettigheder. Det er fuldstændig ude af proportioner, siger Jon Burgwald.

Holland har anmodet Havretsdomstolen om at løslade de 30 Greenpeace-aktivister. Der ventes at falde afgørelse i sagen på fredag. Arctic Sunrise sejler under hollandsk flag.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip