Greenpeace om russisk afvisning: Absurd og tragisk

De 30 Greenpeace-aktivister - heriblandt danske Anne Mie Roer Jensen - der sidder fængslet i russiske fængsler for pirateri, fik fredag afvist løsladelse mod kaution af en russisk domstol.

Den beslutning er ifølge arktisk ansvarlig i Greenpeace, Jon Burgwald, både tragisk og absurd.

- Afvisningen af Anne Mies appel i dag var desværre forudsigelig, men det gør den ikke mindre tragisk og absurd, siger Jon Burgwald til Ritzau og fortsætter:

- Det er tydeligt for enhver, at Anne Mie og de 29 andre aktivister på ingen måder er pirater, og at fastholde anklagerne mod dem hænger slet ikke sammen.

Fredagens afgørelse får nu miljøorganisationen til at skrue op for presset på Rusland.

- Vi vil øge presset på myndighederne, vi vil øge vores juridiske indsats, og vi vil appellere til præsident Vladimir Putin om at løslade de 30 snarest muligt, siger Jon Burgwald.

Greenpeace-aktivisterne blev anholdt efter en aktion den 19. september i Det Arktiske Hav, hvor klimaorganisationen forsøgte at klatre om bord på Gazproms olieplatform for at protestere mod selskabets olieboringer i Arktis.

Aktivisternes skib Arctic Sunrise blev efterfølgende bordet og opbragt af russiske sikkerhedsstyrker, og alle om bord blev sigtet for pirateri, hvilket kan give op til 15 års fængsel.

Aktivisterne er foreløbigt varetægtsfængslet i 60 dage.

Greenpeace forventer nu, at den danske regering intensiverer presset på de russiske myndigheder.

- Det er positivt, at den danske ambassadør i Moskva har taget kontakt til de russiske myndigheder og udtrykt sin bekymring. Derudover forventer jeg også, at regeringen via stille diplomati lægger pres på Rusland.

Spørgsmål: Hvordan synes I, udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har ageret i sagen?

- Det har vi ingen kommentarer til.

Jon Burgwald afviser desuden, at aktivisterne afsoner under usædvanligt barske forhold i de russiske fængsler.

- Det er klart, at det er en hård situation, og det er en usikker position for Anne Mie og de andre aktivister. Men hvad vi hører, så er både Anne Mies fysiske og mentale tilstand udmærket. Hun har det efter omstændighederne godt.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip