Greenpeace: Rusland lukker tre sager mod aktivister

Rusland har officielt indledt arbejdet med at lukke kriminalsagerne mod 30 Greenpeace-aktivister, der er omfattet af en amnestilov, som det russiske parlament for nylig har vedtaget.

Miljøaktivisterne, blandt dem danske Anne Mie Roer Jensen, har siddet fængslet i månedsvis for en protestaktion mod russiske olieboringer i Det Arktiske Ocean i september.

- Tre (Greenpeace-aktivister) har fået officiel besked om, at kriminalsagerne imod dem er lukket, siger Maria Favorskaja, talskvinde for Greenpeace i Rusland.

Der skulle imidlertid fortsat være administrative hindringer for aktivisternes hjemrejse, da de mangler visa for at kunne forlade landet.

- Der resterer stadig administrative skridt, blandt andet skal de have udrejsevisum, før de kan forlade landet, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Miljøorganisationen venter, at de øvrige aktivister fra skibet Arctic Sunrise snart vil modtage samme melding som de tre, hvis sager blev løst tirsdag.

Greenpeace' arktisansvarlig i Danmark mener, at den danske tredjestyrmand på Arctic Sunrise bør kunne være hjemme før nytår.

- Hun ser frem til at komme hjem. Hun er stadig i Sankt Petersborg, og hun kommer ikke hjem før jul.

- Når det alene handler om administration, så bør de russiske myndigheder tage sig sammen, så Anne Mie kan fejre nytår i Danmark, siger Jon Burgwald.

Ifølge det russiske medie Pravda skulle aktivisterne mandag have fået besked om, at udstedelsen af visa var nært forestående, og dermed skulle de snart kunne forlade Rusland.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip