Greenpeace: Sanktioner kan føre til endnu mere overfiskeri

Det vurderer miljøorganisationen Greenpeace, efter at EU onsdag har vedtaget sanktioner mod Færøerne.

»Vi risikerer, at hele bestanden kollapser, og det vil betyde, at hverken Færøerne eller andre lande kan føre et fiskeri i årevis, indtil bestanden måske vokser sig stor igen,« siger hav- og fiskerimedarbejder hos Greenpeace Sune Scheller.

Greenpeace anerkender, at det er vigtigt, at der bliver sendt et signal til Færøerne om, at overfiskeri på sildebestanden er uacceptabelt, men omvendt har færingerne ifølge organisationen på et tidligt tidspunkt meldt klart ud, at de ikke anser EUs forhandlingsvej for at være acceptabel.

»Nu har Færøerne truet med at hæve kvoterne og sagt, at de vil finde andre markeder, så måske får EUs sanktioner slet ikke den ønskede effekt,« siger Sune Scheller og uddyber:

»Det er klart, at så kommer man ikke en bæredygtighed nærmere. Så bliver der faktisk overfisket endnu mere, hvilket er meget trist for naturen og havet oppe i Nordatlanten.«

Greenpeace håber, at parterne hurtigst muligt går tilbage til forhandlingsbordet og finder et kompromis.

»Den præcise fordeling af kvoterne skal jeg ikke gøre mig klog på, men alle parter må udvise lidt kompromisvillighed,« siger Sune Scheller.

Konflikten mellem EU og Færøerne kulminerede onsdag eftermiddag, da et flertal på et møde i EUs komité for fiskeri og akvakultur som ventet vedtog sanktioner mod Færøerne, fordi færingerne har tredoblet sine sildekvoter fra fem til 17 procent uden tilladelse fra de andre kyststater.

Men heller ikke Danmarks Pelagiske Producentorganisation, der repræsenterer de største fiskefartøjer i Danmark, tror på, at sanktionerne vil stoppe færingernes overfiskeri af sild.

»Som landet ligger nu, forventer vi, at færingerne fortsætter med at fiske på den meget høje kvote (17 procent, red.), de har givet sig selv. De kommer så bare til at sælge endnu flere sild og makreller på markeder uden for EU, det vil sige Afrika, Rusland og Asien,« siger direktør Esben Sverdrup-Jensen, Danmarks Pelagiske Producentorganisation, og henviser til, at færingerne fremover på grund af sanktionerne ikke vil kunne lande eller sælge sild og makrel i EU.

Konflikten eskalerede i januar, da EU, Rusland, Island og Norge afslog færingernes krav om forhøjede kvoter og indgik en aftale uden om Færøerne, som siden hævede sildekvoterne på egen hånd med begrundelsen, at der er flere sild i havet omkring Færøerne.

Sanktionerne mod Færøerne får ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri ingen større betydning for den danske fiskerisektor.

Dagens Gossip