Greenpeace: Søvndal må presse Rusland

Greenpeace er utilfreds med udenrigsminister Villy Søvndals (SF) indsats i sagen om den danske aktivist, der sidder fængslet i Rusland.

Rusland har tiltalt den 26-årige danske kvinde, Anne Mie Roer Jensen og 29 andre Greenpeace-aktivister for pirateri. Og miljøorganisationen mener, at tiltalen er politisk motiveret.

- Det her er allerede en politisk sag, fordi Rusland bruger sit retssystem til at undertrykke fredelige protester ved at fremføre fuldstændig uberettigede tiltaler i strid med internationale konventioner og lov, siger Jon Burgwald, arktisansvarlig hos Greenpeace.

Udenrigsministeren har dog afvist politisk handling.

- Erfaringerne viser, at det sjældent giver resultat at forsøge at påvirke andre landes retssystemer politisk i denne type sager. Det ville vi næppe heller acceptere her i Danmark, sagde Søvndal i et skriftligt svar til Ritzau torsdag.

Men det er udtryk for "misforstået hensyn", mener organisationen.

Villy Søvndal har også afvist at svare på, om det er rimeligt, at aktivisterne er blevet tiltalt for pirateri-virksomhed, fordi det ifølge Søvndal netop vil gøre sagen politisk.

Han understreger, at Udenrigsministeriet forsøger at hjælpe den fængslede dansker.

- Vi vil fortsat følge sagen meget tæt og gøre alt, hvad vi kan for at støtte det danske besætningsmedlem, lød det fra Søvndal.

Men det er utilstrækkeligt. Der er brug for en politisk reaktion, mener Greenpeace.

- Rusland bryder den europæiske menneskerettighedskonvention, som Rusland også har underskrevet, og derfor vil det i den grad klæde Villy Søvndal at anerkende det politiske ansvar, som Danmark helt tydeligt står med, siger Jon Burgwald.

/ritzau/

 

Dagens Gossip