Grønlændere får præst i Danmark

Skrevet af admin

10/03/2014

Dagens topnyheder

Snart kan grønlændere i Danmark gå til gudstjeneste, hvor der bliver prædiket på deres modersmål.

Folkekirken har nemlig ansat en præst, der skal tage sig af den grønlandske menighed. Det drejer sig om Oline Berthelsen, der i 14 år har været præst i Sisimiut

Ansættelsen vækker glæde i Fællesforeningen Inuit, paraplyorganisationen for 23 grønlænderforeninger i Danmark.

- Der er jo mange, der søger præsten, hvis de for eksempel får en livstruende sygdom, eller hvis der er dødsfald i familien, og der fungerer det ikke at skulle tale sammen på dansk, siger næstformand Niels Peter Nielsen.

- Det betyder meget at kunne tale sit eget sprog, der er jo mange af mine landsmænd, der ikke er helt skarpe til dansk, og som helst vil tale deres modersmål, siger han.

Oline Berthelsen bliver tilknyttet Vor Frue Sogn i Aarhus. I forvejen arbejder der en grønlandsk præst i København.

Han tager sig primært af grønlændere, der ikke er frivilligt i Danmark, men for eksempel er indlagt på hospitaler eller er indsat i fængslerne.

Oline Berthelsen bliver den eneste præst, som er ansat af folkekirken til at tage sig af den grønlandske menighed i Danmark.

Foreningen Iniut har længe arbejdet for at få ansat en grønlandsk præst, og særligt til begravelser har det været et problem, når præsten ikke har kunnet tale grønlandsk, fortæller Niels Peter Nielsen.

- Dem, der bliver begravet, har ofte familie i Grønland, som ikke kan tale dansk. Så når vi begraver en af vores landsmænd, forstår familien intet af prædikenen. Det vil betyde meget, at den kan foregå på grønlandsk, siger han.

/ritzau/