Grønland dropper boykot af Arktisk Råd

Grønland valgte i maj at boykotte et ministermøde i det internationale forum, hvor vigtige arktiske spørgsmål bliver diskuteret, efter at Grønland mistede sin egen post ved forhandlingsbordet for i stedet at blive repræsenteret af Danmark. Det skete blandt andet efter ønske fra Canada.

Men nu kan Grønland atter deltage aktivt i alle møderne, efter at det nuværende canadiske formandskab har skabt en ny model for mødedeltagelsen, forklarer den grønlandske landsstyreformand, Aleqa Hammond, på hjemmesiden.

»Jeg er meget glad for det resultat, som nu er opnået med det canadiske formandskab. Det er en væsentlig styrkelse af Grønlands muligheder for at deltage i det arktiske samarbejde, at Grønland igen sikres retten til at deltage i alle møder i Arktisk Råd fremadrettet,« udtaler hun.

Hun gør det samtidig klart, at der med den nye forhandlingsmodel lægges op til en styrkelse af Grønlands muligheder for selvstændig forhandlingskompetence, fordi der tages hensyn til, at Grønland gradvist kommer til at overtage flere selvstændige sagsområder fra Danmark.

Der vil dog også fremover være tilfælde, hvor Grønland ikke får en selvstændig forhandlingsposition, sådan som både Grønland og Færøerne tidligere har haft side om side med Danmark.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glæder sig over, at grønlænderne nu igen finder vej til det arktiske samarbejdsforum,

»Det er meget glædeligt, at det nu er lykkedes at nå frem til en løsning, og at Grønland derfor genoptager sit arbejde i Arktisk Råd. Sammen med Grønland og Færøerne vil vi engagere os mest muligt i rådets arbejde med de arktiske spørgsmål. Jeg glæder mig til i næste uge at mødes med mine grønlandske og færøske kolleger til det årlige rigsmøde her i Danmark. Et af de emner ,som vi vil berøre, er det videre arbejde i Arktisk Råd,« udtaler statsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip