Grønland har fået en ny regering

Det er dog først på fredag, at der bliver sat navne på de nye medlemmer af den grønlandske regering.

De tre koalitionspartier har tilsammen 18 mandater, mens oppositionen, der består af Inuit Ataqatigiit og Demokraterne endte på 13 efter valget 12. marts.

Ved sidste valg i 2009 gik der otte dage, før Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigiit Partiiat kunne præsentere en koalitionsaftale.

Landsstyremedlem Juliane Henningsen fra Inuit Ataqatigiit skriver på Twitter:

»Siumut, Atassut og Partii Inuit vil udvinde uran, indføre royalties og rulle reformerne tilbage. Vi er klar som opposition!«

Siumut, Partii Inuit og Atassut regner med at kunne underskrive en koalitionsaftale fredag.

De tre nye regeringspartier fik ved sidste uges valg i alt 17.294 stemmer, hvilket svarer til 57,3 procent af de afgivne stemmer ved valget for en uge siden.

Den stor vinder af valget blev Siumuts formand, Aleqa Hammond, der fik 6.818 personlige stemmer mod 4.369 til formanden for Inuit Ataqatigiit, Kuupik Kleist.

Efter valget pegede Aleqa Hammond på tre hovedårsager til, at hendes parti havde sejret.

»Det var utilfredshed med den ledelsesform, der har været praktiseret. Det har været for stor lukkethed omkring råstofprojekter og problemer i fiskeriet og manglende nybyggeri uden for Nuuk, der afgjorde valget,« sagde hun.

Til gengæld fik koalitionspartierne i den nu tidligere regering Inuit Ataqatigiit, Demokraterne og Kattusseqatigit Partiiat en ordentlig lussing af vælgerne.

Siumuts mærkesager i valgkampen var at indføre royalties på mineraler, der sendes ud af Grønland. Samtidig har partiet italesat bekæmpelse af arbejdsløsheden, og yderligere ønsker Siumut at afskaffe gebyrer for fiskelicenser til fordel for fiskeerhvervet samt skabe flere arbejdspladser ved at beholde bearbejdelsen af fisk i Grønland.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip