Grønland kræver egen stol ved forhandlinger i Arktisk Råd

Flere lande i Arktisk Råd er ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq imod, at oprindelige folk inden for de forskellige nationalstaters grænser deltager i forhandlingerne på regeringsniveau. Det gælder blandt andre Sverige, som i dag afslutter sit toårige formandskab, samt Canada, der overtager formandskabet.

»Vi vil sidde med ved bordet, når der forhandles om vores forhold,« siger Grønlands landsstyreformand, Aleqa Hammond, til Sermitsiaq.

Indtil svenskerne overtog formandskabet i 2011, havde Danmark tre stole ved forhandlingsbordet med en repræsentant for hver del af rigsfællesskabet, Færøerne, Danmark og Grønland. Men da svenskerne overtog, fik rigsfællesskabet kun én stol, og Grønland og Færøerne fik lov til at sidde bagved, men altså ikke direkte ved forhandlingerne.

»Det har vi i Danmark, Grønland og Færøerne protesteret imod, uden at det hjalp. Vi frygter, at denne situation vil fortsætte under det kommende canadiske formandskab. Derfor mener jeg, at vi er nødt til at gøre noget drastisk,« siger Aleqa Hammond.

Rigsfællesskabets delegation kræver derfor to stole ved forhandlingsbordet fremover. Én til Danmark og én til Grønland.

»Vi mener, det er af stor betydning for Grønlands befolkning og det grønlandske samfund, at vi er direkte med i forhandlingerne om forholdene i Grønland. Arbejdet i Arktisk Råd er meget vigtigt for os, og vi vil ikke nøjes med at være med på sidelinjen. Indtil det accepteres, at vi kommer med, sætter vi arbejdet i Arktisk Råd i bero,« siger Aleqa Hammond til Sermitsiaq.

Med Grønlands beslutning bliver der nu ifølge Formandens Departement under Grønlands selvstyre indledt en reel forhandlingsproces med det nye canadiske formandskab for hurtigst muligt at sikre tilfredsstillende rammer for Grønlands fremtidige deltagelse i Arktisk Råds arbejde.

På onsdagens møde, hvor blandt andre den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, deltager, overdrages formandskabet for Arktisk Råd fra Sverige til Canada. Rådets otte medlemmer tæller Danmark/Grønland, Norge, Sverige, Finland, Island, USA, Canada og Rusland.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip