Grønlands indlandsis smelter i ekspresfart

Et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet dokumenterer, hvor hurtigt det går ved hjælp af en samling glemte luftfotografier, som blev taget af nogle af den arktiske flyvnings danske pionerer i 1932 og 1933 – midt i en strid med Norge om retten til Østgrønland.

Striden fik ifølge Politiken Danmark til at gennemfotografere landets kyster for at demonstrere sin ejendomsret til verdens største ø.

For tre uger siden tog forskerne fra Københavns Universitet billeder af, hvordan de samme steder ser ud i dag, og resultatet var overvældende, siger lederen af turen.

»Gletsjerne er ekstremt påvirkede af klimaforskellene. Mange af de lokale gletsjere – dem, der ikke har forbindelse helt ind til indlandsisen – er simpelthen forsvundet,« siger forskningschef Kurt H. Kjær fra Statens Naturhistoriske Museum. Han håber nu på politisk handling:

»Det kan virke abstrakt for politikerne at tale om indlandsisen, der smelter. De her billeder gør det konkret«.

Flere internationale eksperter, herunder danskeren Sebastian H. Mernild, der er forskningsleder på Chiles Institut for Videnskabelige Studier, giver ham ret i, at det hjælper at vise, hvor slemt det står til.

»Indlandsisen mister 600 gigaton om året. Det tal kan være svært at forholde sig til, og så er det rigtig godt, at man kan visualisere,« siger han til Politiken.

Også Konrad Steffen, der er direktør for det anerkendte schweiziske institut WSL, og som har forsket i den grønlandske indlandsis i mere end 20 år, er enig. Han siger, at de gamle billeder »bestemt« har videnskabelig betydning.

På Grønland vækker billederne bekymring.

»Det er tvingende nødvendigt, at verdenssamfundet begrænser CO2-udledningen markant. Som billederne fortæller os, er det ved at være oppe over,« siger Grønlands natur- og miljøminister, Miiti Lynge, til Politiken.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip