Grønlands regering sætter grønlænderne først

Skrevet af admin

20/03/2013
Op til valget krævede Siumut og i særdeleshed Partii Inuit en mere nationalistisk linje i grønlandsk politik, og det vil udmønte sig med den nye regering, vurderer den danske historiker Lars Hovbakke Sørensen.»Regeringen er præget af en mere national tilgang til forholdet til Danmark og omverdenen i det hele taget. Både Partii Inuit og Siumut ønsker mest mulig selvstændighed både politisk og økonomisk, og de vil komme til at sætte kursen,« forklarer han.Det største regeringsparti, socialdemokratiske Siumut, bliver styrende og vil kunne bruge hver regeringspartner som brikker i forskellige sager. Lars Hovbakke Sørensen peger på, at borgerlige og mere danskvenlige Atassut er enig med Siumut omkring blandt andet udvinding af uran i Sydgrønland.»Partii Inuit har været imod det af miljømæssige hensyn. Men der er Atassut og Siumut enige, og det er nok en af grundene til, at Atassut er kommet med i regeringen, for så kan man trumfe det her igennem i forhold til Partii Inuit, som ellers ikke ville tillade det,« forklarer den danske historiker.Set med danske øjne bliver påvirkningen fra Danmark også kulturelt og værdipolitisk sat til vægs. Det har været Partii Inuits hovedmærkesag, at man udelukkende skulle tale grønlandsk i parlamentet, og selv om Lars Hovbakke Sørensen ikke mener, at det kommer så vidt, støtter Siumut ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq kravet på længere sigt.»Samfundet må vænne sig til, at det emne også bliver debatteret,« siger Siumut-formand Aleqa Hammond til Sermitsiaq.På det økonomiske område vil den nye koalition sandsynligvis forsøge at genforhandle både råstofloven om, at udenlandske virksomheder skal betale afgifter for at undersøge og udvinde råstoffer, og storskalaloven om, at udenlandske virksomheder må betale deres udenlandske arbejdskraft mindre i løn end grønlændere og danskere.»De to ting vil man begynde at lave om på for at få mere ud af det grønlandske råstofeventyr, så det også kommer grønlænderne til gode.« siger Lars Hovbakke Sørensen.Endnu har koalitionen dog ikke fremlagt deres samlede regeringsgrundlag, men Hovbakke Sørensen forventer ikke, at den kommer til at ligge langt fra Siumuts valgløfter.»Med mindre Siumut vil skræmme alle vælgere væk og være totalt utroværdige, er de nødt til at gøre noget ved råstofloven og storskalaloven,« siger han.

Dagens topnyheder

Op til valget krævede Siumut og i særdeleshed Partii Inuit en mere nationalistisk linje i grønlandsk politik, og det vil udmønte sig med den nye regering, vurderer den danske historiker Lars Hovbakke Sørensen.

»Regeringen er præget af en mere national tilgang til forholdet til Danmark og omverdenen i det hele taget. Både Partii Inuit og Siumut ønsker mest mulig selvstændighed både politisk og økonomisk, og de vil komme til at sætte kursen,« forklarer han.

Det største regeringsparti, socialdemokratiske Siumut, bliver styrende og vil kunne bruge hver regeringspartner som brikker i forskellige sager. Lars Hovbakke Sørensen peger på, at borgerlige og mere danskvenlige Atassut er enig med Siumut omkring blandt andet udvinding af uran i Sydgrønland.

»Partii Inuit har været imod det af miljømæssige hensyn. Men der er Atassut og Siumut enige, og det er nok en af grundene til, at Atassut er kommet med i regeringen, for så kan man trumfe det her igennem i forhold til Partii Inuit, som ellers ikke ville tillade det,« forklarer den danske historiker.

Set med danske øjne bliver påvirkningen fra Danmark også kulturelt og værdipolitisk sat til vægs. Det har været Partii Inuits hovedmærkesag, at man udelukkende skulle tale grønlandsk i parlamentet, og selv om Lars Hovbakke Sørensen ikke mener, at det kommer så vidt, støtter Siumut ifølge den grønlandske avis Sermitsiaq kravet på længere sigt.

»Samfundet må vænne sig til, at det emne også bliver debatteret,« siger Siumut-formand Aleqa Hammond til Sermitsiaq.

På det økonomiske område vil den nye koalition sandsynligvis forsøge at genforhandle både råstofloven om, at udenlandske virksomheder skal betale afgifter for at undersøge og udvinde råstoffer, og storskalaloven om, at udenlandske virksomheder må betale deres udenlandske arbejdskraft mindre i løn end grønlændere og danskere.

»De to ting vil man begynde at lave om på for at få mere ud af det grønlandske råstofeventyr, så det også kommer grønlænderne til gode.« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Endnu har koalitionen dog ikke fremlagt deres samlede regeringsgrundlag, men Hovbakke Sørensen forventer ikke, at den kommer til at ligge langt fra Siumuts valgløfter.

»Med mindre Siumut vil skræmme alle vælgere væk og være totalt utroværdige, er de nødt til at gøre noget ved råstofloven og storskalaloven,« siger han.