Grønlandsk avis går aktivt ind i debat om uranudvinding

Skrevet af admin

10/04/2016

Mest læste i dag

En fremtidig udvinding af uran i Grønland har delt nationen i to. Mange er bekymrede for, hvad det vil betyde for miljøet og den grønlandske identitet. Den grønlandske avis Sermitsiaq har nedsat et ekspertpanel for at svare på læsernes spørgsmål.

- Vi benytter med vilje så mange grønlandske eksperter som muligt, men vi har også været nødt til at hente støtte fra Danmark for at få sammensat et så bredt og kompetent panel som muligt, siger chefredaktør Poul Krarup, Sermitsiaq.

Panelet er sammensat af miljøfolk, geologer, samfundsforskere, uranforskere, erhvervsfolk og lønmodtagere, forklarer redaktøren. Han mener, at det er vigtigt, at den uafhængige grønlandske presse deltager aktivt i det vigtige samfundsspørgsmål og inddrager sine læsere.

- Det er med vilje, at panelet i første omgang ikke har deltagelse af tilhængere eller modstandere af selskabet GME's konkrete projekt i Kvanefjeldet i Sydgrønland. Det kommer først, når alle krav til ansøgningen er opfyldt, siger Krarup og tilføjer:

- Vi har sideløbende den politiske debat, som foregår mellem partierne i det grønlandske landsting.

Initiativet fra avisen skyldes, at mange mennesker er urolige for konsekvenserne af en eventuel udvinding af uran i landet, og at det har splittet befolkningen. Det er et forsøg på at give den grønlandske befolkning et solidt grundlag for at vurdere den kontroversielle minedrift.

- Vi ønsker, at befolkningen skal kunne vurdere uranudvinding på baggrund af hårde facts og ikke på følelser. Derfor har vi ikke inddraget NGO’er eller politikere på nuværende tidspunkt, forklarer Poul Krarup.

Han siger, at et meget vigtigt spørgsmål er, om grønlænderne overhovedet vil have, at Grønland skal udvinde og eksportere uran. For uranproduktion handler også om identitet, følelser, værdier, og hvilket samfund Grønland skal være.

- Det er en politisk debat, som vi desværre ikke har haft, før det blev besluttet at opgive nultolerancepolitikken og gav tilladelse til udvinding af radioaktive stoffer uden nogen øvre grænseværdi, siger Poul Krarup.

Sermitsiaq har åbnet for spørgsmål fra læserne i denne uge, og de vil løbende blive besvaret i avisen, der udkommer hver fredag.

/ritzau/