Groft sjusk med patienternes mad på Bispebjerg Hospital

I mindst to måneder har kontrollen med maden til nogle af de mest syge patienter på Bispebjerg Hospital været så dårlig, at Fødevarekontrollen nu giver sygehusets ledelse et påbud om omgående at få rettet op på problemerne.

Allerede i maj konstaterede fødevarekontrollen, at blandt andet flere af sygehusets hjerteafdelinger hverken kontrollerer, om maden bliver varmet godt nok op. Eller om den køles hurtigt og effektivt ned igen.

Dengang afviste sygehus dog ifølge rapporterne kritikken og sagde til fødevarekontrollen, at de var uenige.

På afdelingen for patienter med blodpropper i hjernen konstaterede kontrollen under det seneste besøg 2. juli, at der blev produceret pølsehorn, selv om afdelingen slet ikke har lov til det.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - altid gratis nyheder

De enkelte afdelinger producerer da normalt heller ikke maden, men modtager den færdiglavet og har ansvaret for at servere maden på en forsvarlig måde.

Og det arbejde gør hospitalet altså fortsat så dårligt, at de allerede svækkede patienter kan blive alvorligt syge, vurderer sektionsleder Rikke Hansson fra Fødevareregion København:

- Når man ikke har styr på det her, risikerer hospitalet, at der er bakterier i maden, som kan gøre folk syge.

- Det gælder både, hvis maden ikke er varmet op til 75 grader. Eller hvis maden ikke bliver kølet hurtigt nok ned, fordi der kan ske en vækst af sygdomsfremkaldende bakterier.

Advaret allerede i maj

Ifølge Fødevarestyrelsen burde hospitalet allerede i maj have gjort noget ved problemerne:

- Ved de seneste besøg i maj gav vi dem 'det lille smil' - altså en indskærpelse for at markere, at det her er alvorligt. Og da der ikke er sket noget, har vi nu valgt at skrue sanktionerne op til et påbud.

- Hvad er det, som de otte steder på hospitalet gør forkert?

- De kan ikke dokumentere, at maden til patienterne er varmet korrekt op eller kølet ordentlig ned igen.

- Og så er der også problemer med, at egenkontrolprogrammet ikke er tilpasset virksomhedens aktiviteter godt nok. Hospitalet skal simpelthen have bedre styr på, hvem der har ansvaret for, at arbejdet med maden er i orden, forklarer Rikke Hansson fra Fødevareregion København til Ekstra Bladet.

I en mail til Ekstra Bladet beklager vicedirektør Ane Friis Bendix sagen dybt:

'Der skal ikke herske nogen som helst tvivl om, at vi vil overholde alle regler på området og følger op, når Fødevarestyrelsen beder os om det. Og der skal heller ikke være tvivl om, at vi er enige i bemærkninger og påbud fra Fødevarestyrelsen.

Det er vores holdning, og derfor må bemærkningen i maj-rapporten om det modsatte bero på en misforståelse.

Derfor er det heller ikke tilfredsstillende, at vi fik bemærkninger om egenkontrol i kontrolrapporten fra maj 2013. Bemærkningerne på daværende tidspunkt gik på den egenkontrol, der foregår om morgenen, når rengøringspersonalet i afsnitskøkkenerne modtager varer fra centralkøkkenet. Disse bemærkninger har vi fulgt op på, hvilket også fremgår af juli-rapporterne.

Påbuddet i den nye rapport fra 2. juli handler om den egenkontrol, som plejepersonalet udfører, når de håndterer maden ved middagstid. Dette påbud følger vi naturligvis også op på.

 

Dagens Gossip