Grunde til at du skal lave (endnu) en baby her til aften - eller hurtigst muligt

Skrevet af Kirstine Petersen

03/10/2015

Mest læste i dag

Vi har ikke råd. Vi skal være længere sammen, før vi kaster os ud i projekt baby. Vi er for unge. Vi er for gamle. Vi, vi, vi, mig, mig, mig.

Der er så mange dårlige undskyldninger for ikke at sætte børn i verden nu og her. Det mener i hvert fald DR og rejsebureaet Spies, der begge vælger at sætte fokus på børneproduktionen, som de mener står slet til i Danmark.

Spies lavede for nyligt en reklame (du må have boet under en sten, hvis ikke du har set den endnu, men ellers tjek nederst på siden og bliv opdateret). Reklamen opfordrer danskerne til at avle løs, mens DR 1 i aften klokken 20 gør det samme og sender programmet ”Knald for Danmark”.

Selvfølgelig skal det overvejes, om man har plads i sit liv til at passe, elske og opdrage et lille menneske, men noget tyder på, at vi danskere tænker lidt for meget og stiller alt for mange barrierer op for 'projekt baby'. Så mange at vi helt glemmer at få børn nok.

Hvis vi skal holde befolkningstallet oppe, skal vi i snit få 2,1 barn per par i gennemsnit, men vi får kun 1,7 barn per par. Det betyder, at den danske befolkning på sigt vil blive mindre og at vores velfærdssystem, som vi kender det i dag, ikke kan hænge sammen.

Derfor giver vi dig her seks grunde til at kaste dig ud i 'projekt baby' hurtigst muligt. Hvis din partner ikke er overbevist, så kan I jo starte med at øve jer..:

1) Er du ”for” ung? = Super
Alle ved efterhånden godt, at fertiliteten, altså din biologiske evne til at få børn, er bedre, jo yngre du er. Så hvad venter du på?

2) Er du ung kvinde? Endnu bedre
Ikke fordi vi skal opfordre til teenagegraviditeter her, men der er altså noget smart ved at få sine børn i en ung alder:

Du undgår den diskrimination, der desværre er på visse arbejdspladser. Står valget mellem en ung kvinde, der højst sandsynligt vil have børn og tage barsel på et tidspunkt og en ung, mandlig kandidat, vælger nogle arbejdspladser desværre kvinden fra.

Det kan dermed være nemmere at finde et job, hvis du allerede har fået et eller flere børn, så arbejdsgiveren ikke vælger dig fra af den grund. Desuden er det slet ikke så tosset at få barn, mens du fx er på uddannelse. Det er hårdt, jo jo, men du har til formodentligt mere (fri)tid at råde over, end du har på et fuldtidsjob. 

Læs også: De har forsøgt at blive gravide i 17 år: Konens nyhed får ham til at bryde sammen

3) Du bliver gladere
Nej, det er en løgn. Der findes faktisk forskning, der viser, at forældre gennemsnitligt er mindre glade end barnløse. Det kan skyldes så meget – manglende søvn, øget pres på dig og parforholdet osv.

Men børn giver et indhold i livet, som intet andet kan give dig. De er der for dig resten af dit liv, og de giver dig øjeblikke, som ingen eller intet andet i hele verden kan give dig.

Når du har haft en lang og dårlig dag, er der intet, der kan få dig til at trække på smilebåndet, som dit barns ansigtsudtryk, når du har puttet det, og det sover trygt. Børn minder dig om, at der er andet i livet en job og sure pligter. 

4) Der kommer alt for mange ældre i forhold til unge
Antallet af personer, der er 65 år og derover vil stige i alle år helt frem til 2044, hvor der vil være 1.534.000 i aldersgruppen. Det svarer til 25 procent af befolkningen ifølge Danmarks Statistik.

Som samfundet er indrettet nu, er det de unge/yngre, der betaler omkostningerne, der er forbundet med ældre- tilskud til plejehjem, hjemmehjælp, sygehusene og så videre via skatten.

Hvis du vil have en nogenlunde alderdom har du dermed to muligheder: Begynd at spare markant mere op, end du gør nu (for ja, de fleste unge mennesker sparer for lidt op til alderddommen i forvejen) eller 2) begynd at avle for dit eget og fællesskabets bedste.

Læs også: Da hun fandt ud af, at hendes tvilling aldrig ville kunne få et barn på grund af kræft, gav hun sin søster den største gave af alle

5) Penge er ikke det vigtigste
Nej, ingen forældre har lyst til ikke at have råd til hvad det så end måtte være, de gerne vil give deres barn. Men børn kan ”holdes” billigt, og de kan holdes dyrt. Det er dit eget valg. 

Det skal nok gå uanset hvad, og som forældre vil du hurtigt blive overrasket over, hvor mange i din omgangskreds (og udenfor), der træder til for at hjælpe med legetøj, arvetøj og andet brugbart – uanset hvor mange penge, du må have eller ikke have i forvejen.

Desuden findes der geniale apps og hjemmesider, der sælger alt til babyer og børn billigt eller som genbrugsvarer. Penge er ikke det vigtigste.

Læs også: Mor jubler: Min døde bedstefar kysser min baby

6) Vi har ikke været sammen længe nok
Betyder længden af ens forhold alt for, om man kan få et barn sammen? Nej.

Selvfølgelig skal du ikke hoppe af pillen og begive dig ud på den nærmeste bar, hvor du finder en stakkels, intetanende kommende far, når du læser dette, men længden af ens forhold siger vel egentlig ikke så meget, hvis man tror på, at man kan klare udfordringerne ved at få et barn sammen?

Skilsmissetallene er efterhånden så høje, at det måske er på tide at spørge sig selv mere kynisk, om man i værste tilfælde kan se sig selv overkomme udfordringerne i at blive skilt fra den person, man vil have et barn med, i stedet for udelukkende at spørge sig selv, om man kan overkomme udfordringerne i at tage sig at barnet. Ja, det er kontroversielt at sige højt - eller blot endnu en begrundelse for at droppe bekymringerne over at få et barn nu og her. 

Dermed seks grunde - biologiske, økonomiske, moralske, emotionelle - til at du skal starte projekt baby hurtigst muligt.

Er ovenstående ikke overbevisende nok, så se eller gense reklamen fra Spies her:

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler: