Grundstødt fragtskib syd for Læsø skal trækkes fri

Skrevet af admin

18/07/2016

Dagens topnyheder

Mandag formiddag er det lykkes at trække et fragtskib, som stødte på grund i sidste uge syd for Læsø og øst for Hals, fri.

Det oplyser vagtholdsleder fra Forsvarets Operationscenter.

Nu skal skibet sejle nordpå, hvor det skal undersøges.

- Vi har bedt skibet om at gå nordpå og kaste anker. For det kan ikke fortsætte den retning, det var på vej. Der vil skibet så blive undersøgt af dykkere.

- Det er for at få en fuldstændig undersøgelse af skroget og tjekke, at der ikke er skader på skibet, siger vagtholdslederen.

Skibet vil blive undersøgt af dykkere mandag aften eller tirsdag. Når undersøgelsen er færdig, vil skibet blive frigivet, og så kan det fortsætte sin kurs mod Polen.

Det lykkedes at få skibet fri ved at flytte noget ballast og puste luft i nogle tanke for at ændre på vægtfordelingen i skibet.

Det var nemlig ikke hele skroget, men kun dele af skroget, der stod på grund.

Vagtholdslederen fortalte tidligere mandag at ved at lette den del af skibet, som stod på grund, håbede man, at skibet kom fri, eller at det gav var mulighed for at trække skibet fri.

Fragtskibet "Hakata Queen", der er 200 meter langt, gik på grund natten mellem torsdag og fredag på vej mod Gdansk i Polen.

Siden skibet er gået på grund, har det danske fartøj "Mette Miljø" rutinemæssigt været i nærheden. Der har ikke været tegn på udslip af olie.

Skibet, der sejler under Panama-flag, er lastet med sojabønner fra Argentina ifølge Maritime Danmark.

/ritzau/