"Gu skal lederne ej bestemme": Bondo står ved omstridt tale

Det er KLs gammeldags retorik om, at lederen udstikker ordrer, og medarbejderne må makke ret, der fik Danmarks Lærerforenings formand, Anders Bondo Christensen, til at dundre over for 2.000 lockoutede lærere fredag.

»De siger, at nu skal lederen lede og fordele arbejdet. Gu? skal de da ej. Det bestemmer vi da,« lød det fra lærerformanden under et arrangement i Korsgadehallen i København.

Og han står ved sine udtalelser, som har fået en hård medfart fra KL.

»Noget af det, de lockoutede er frustrerede over, er den retorik, der kører fra Moderniseringsstyrelsen og KL. At nu skal læreren ledes ligesom alle andre. Nu skal lederen lede og fordele arbejdet. Mange får en tanke om, at vi skal tilbage til 60ernes samfund, hvor lederen ledte og fordelte arbejdet,« siger Bondo.

Fredagens udtalelser mente KLs formand, Erik Nielsen (S), ellers kunne ses som en klar indrømmelse fra Bondos side.

»Det er første gang, at Bondo indrømmer, hvad det hele handler om: nemlig at Danmarks Lærerforening ikke vil opgive deres ret til at bestemme over skolen. De er den eneste fagforening, som har denne aftaleret, og det vil de ikke opgive. Anders Bondo fremstiller det som om, at det handler om forberedelse og undervisning, men det gør det ikke,« forklarede KL-formanden i en skriftlig kommentar.

Men Erik Nielsen udlægning af Bondos tale er forkert, understreger lærerformanden:

»Mit budskab var, at det kan godt være, at de har den retorik, men vi sammen med lederne bestemmer jo selv ude på skolerne, hvordan vi vil gøre det her. Det er helt afgørende, at læreren fortsat tager det professionelle ansvar for undervisningen og ikke bare gør, hvad lederen giver ham besked på. Vi kan selv. De sidder langt væk fra skolens hverdag og kommer med sådan nogle udtalelser, hvor lærerne ikke forstår, hvad der er tale om,« lyder det fra Anders Bondo, som understreger, at det ikke var et angreb på lederne.

Se videoen med Anders Bondo Christensens tale herunder

Dagens Gossip