Guantanamo-fanger har sultestrejket i 100 dage

Aktivisterne afleverede en anmodning om lukning, som cirka 370.000 personer har skrevet under på. Det var oberst Morris Davis, en tidligere militær anklager på Guantanamo, der fysisk afleverede anmodningen til Det Hvide Hus.

»Umoralsk, ulovligt og ineffektivt,« stod der på flere af aktivisternes bannere.

»Mange års tilbageholdelse uden anklage eller retssag har skabt en følelse af desperation og håbløshed blandt de mænd, der sidder på Guantanamo, hvilket har ført til, at mere end 100 af dem sultestrejker,« fortalte Richard Killmer, administrerende direktør i National Religious Campaign Against Torture, ifølge Al Jazeera.

30 af de 102 sultestrejkende fanger er efterhånden så afkræftede, at de bliver tvangsfodret med sondemad - en praksis, som FN sammenligner med tortur. Én fange er indlagt på hospitalet, men ifølge embedsmænd fra fængslet er han ikke i livsfare.

I slutningen af april lovede præsident Barack Obama, at han vil gøre et nyt forsøg på at få lukket basen.

»Det er ikke holdbart, at vi fortsætter med at holde flere end 100 personer i et ingenmandsland i evigheder,« sagde han følge Reuters.

Mange af fangerne har siddet i fængslet i mere end ti år uden en rettergang og uden at vide, hvornår de slipper ud.

Obama lovede at rejse spørgsmålet for Kongressen igen, sådan som han gjorde i 2009 efter valgløfter om at få lukket Guantanamo. Dengang stødte hans initiativ på indædt modstand, og siden har præsidenten ikke rørt ved det ømtålelige spørgsmål. Men med den kollektive sulteaktion er presset nu atter vokset fra modstanderne af Guantanamo-basen.

Samtidig slog præsidenten også fast, at han ikke vil lade de sultestrejkende dø, hvilket ifølge advokater for fangerne er en stadig mere nærliggende risiko.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip