Guatemalas præsident går af efter korruptionssag

Guatemalas præsident, Otto Perez, trådte torsdag tilbage i kølvandet på en korruptionsskandale, der har rystet det politiske liv i landet.

Præsidenten har indgivet sin afskedsbegæring til Kongressen, siger talsmanden for Perez.

Det sker dagen efter, at en dommer i Guatemala udstedte en anholdelsesordre på præsidenten i forbindelse med en korruptionssag, der har undergravet hans regering og skabt kaos i hovedstaden kort før et præsidentvalg.

Perez blev frataget sin politiske immunitet af parlamentet tirsdag, hvilket var den foreløbige kulmination på en krise, der har hærget Guatemala i måneder.

Den 64-årige Perez, der er tidligere general, blev valgt på løfter om, at han frem for alt ville gribe ind over for kriminalitet og korruption.

Guatemala er et af de fattigste lande i Mellem- og Sydamerika.

Efterforskningsledere beskylder Perez for at have modtaget store beløb for, at virksomheder kunne slippe for at betale told, hvormed det fattige land har mistet millioner af dollar.

- Det er en straffesag, og vi tager opgøret i retssalen, hvor der vil blive afsagt en dom. Det er mit klare indtryk, at der vil falde en straf, siger landets justitsminister, Thelma Aldana, som blev udpeget til sin post af Perez.

Den afgåede præsident var ikke i stand til at stoppe efterforskningen af korruptionsskandalen, efter at forfatningsdomstolen to gange skred ind over for dekreter, som han havde udstedt.

Perez er den første præsident i Guatemala, som er blevet frataget sin politiske immunitet.

Sagen mod ham er blandt andet baseret på over 89.000 aflyttede telefonsamtaler.

Skandalen, der også omfatter landets vicepræsident, flere ministre og en række højtstående politikere og embedsmænd, er kulmineret kort ført søndagens præsidentvalg, hvor en afløser for Perez skal vælges.

Perez har været ved magten siden 2012 og kan ifølge forfatningen ikke genopstille.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip