»Guddommeligt« guldfund gravet op af amatører

Det understreger endnu et fund af fire guldringe, der blev gjort i sidste uge af to amatørarkæologer, forklarer Peter Vang Petersen, museumsinspektør og danefæekspert på Nationalmuseet.

»Det er et ganske enestående fund, måske det største guldfund i Bronzealderen i Nordeuropa, i hvert fald i Danmark. Det vidner om, at der har boet nogle vigtige personer på det her sted,« siger han og fortæller, at ringene med en vægt på flere hundrede gram for de størstes vedkommende har en guldværdi på omkring 140.000 kroner. Men det er ikke en pris, de bliver sat til salg for.

»De er uvurderlige. I bronzealderen har de haft en slags guddommelig værdi. Guld har været sjældent, fordi det har skullet hentes fra eksempelvis floden Rhinen. Vi har jo ikke guld i Danmark. Men centraleuropæerne har set folket fra Nord som noget særligt, og det kan tænkes, at det er blevet skænket,« siger Peter Vang Petersen og understeger, at guldet også kan være byttet for pels eller andre handelsvarer.

Alle fire ringe er fundet inden for få meter af hinanden og endda på den mark, hvor der tidligere er fundet seks store »edsringe«, der alle er dukket op i en periode over 30 år.

Ringene er angiveligt blevet båret af mænd og har været brugt som udsmykning omkring håndleddet. Ifølge Peter Vang Petersen viser slitage på ringene, at de er blevet brugt.

Borgbjerg Banke, der stikker op i det sjællandske landskab, har udsigt til både Storebælt og store dele af hele Sydvestsjælland. I markerne i nærheden har næsten fem kilo guld været gemt i jorden.

»Man har været så tæt på himlen på den banke, som man kunne komme dengang. Det har garanteret været et særligt gudbenådet sted. Det har været en slags ypperstepræster eller solkonger. De har haft en religiøs funktion for hele Sydsjælland, måske endda hele Sjælland,« siger museumsinspektøren og påpeger, at der netop på banken er blevet fundet to guldskåle tilbage i 1800-tallet.

Og det kan være guddommeligt held, der dengang tilsmilede en fattig kone og hendes mand, der trak ploven sammen på deres lille markstykke og fandt guldskålene. Ifølge Peter Vang Petersen solgte familien skålene til staten. For pengene skænkede de sønnen en uddannelse. Han blev senere socialminister i den socialdemokratiske Staunings regering fra 1924 til 1926. Hvordan det går de to amatørarkæologer, onkel og nevø, der nu har fundet guldringene er uvist, men de har i hvert fald begejstret Kirsten Christensen, som er museumsinspektør på Museum Vestsjælland, der modtog fundene.

»De fandt først to ringe, som de afleverede til museet, og så sagde de til mig: »Nu tager vi ud og finder nogle flere«. Og så fandt de simpelthen to til. To ringe på én gang er meget usædvanligt, men ingen havde forestillet sig fire,« siger hun i en udtalelse.

Dagens Gossip