Guldfuglen Neymar har fundet ny rede

En passus forklarede, at det var penge indbetalt til en senere transfer på en værdi af cirka 40 millioner euro, og der var indføjet en klausul, så det ville koste dyrt, hvis en af parterne i aftalen ønskede at bryde den.

Det tog ikke spanske medier længe at grave sig frem til, at de ca. 75 mio. kr. var en forudbetaling til den brasilianske klub Santos for en fremtidigt køb af supertalentet Neymar, der på det tidspunkt kun var 18 år. Ingen havde dog regnet med, at det skulle tage to og et halvt år og en endeløs rygtestrøm om underhåndsaftaler med både Barcelona og Real Madrid, før Neymar endelig sagde ja til at flytte til Spanien.

Natten til mandag spillede han sin sidste kamp for Santos med tårer trillende ned af kinderne, og efterfølgende bekræftede både han og begge klubber, at Neymar er Barcelona-spiller i næste sæson.

- For enhver fodboldspiller er det en drøm at spille for en klub som Barcelona, og jeg kan ikke vente med at spille på samme hold som spillere som Messi, Xavi og Iniesta, sagde Neymar efter kampen mod Flamengo.

Neymar er et fænomen i Sydamerika og en myte i Europa. Alle har hørt om guldknægten fra Sao Paõlo-forstaden Mogi das Cruzes, og de fleste har set vilde finter og mål på YouTube af Neymar. Men i fodboldens kapitalistiske kerne, Europa, hersker der stadig mystik om, hvad Neymar egentlig kan.

Den engelske Marseille-spiller Joey Barton er ikke en fan og har tidligere skrevet på Twitter, at ’Neymar er fodboldens svar på Justin Bieber. Genial på You- Tube. Kattepis i virkeligheden’.

Joey Barton repræsenterer den meget skeptiske yderlighed, men selv i Barcelona er man spændt på, hvad Neymar kan på højeste europæiske niveau i direkte dueller mod klubber som Real Madrid og måske Bayern München i Cham-pions League-sammenhæng.

- Vi er utrolig stolte af, at Neymar har valgt vores klub. Men det er også vigtigt, at der ikke bliver urealistiske forventninger til hans start. Han skal også finde sine ben i europæisk fodbold og lære at kende niveauet her. Der vil være både fordele og ulemper for ham i starten, sagde Barcelona-præsident Sandro Rosell, da handlen blev offentliggjort.

Det har været Rosells helt store personlige projekt at få Neymar til Barcelona. Rosell er tidligere chef for Nike i Sydamerika og kender Neymar personligt, da Nike også har lavet en 11-årig sponsoraftale med det brasilianske fænomen.

Men trods bekendtskabet frygtede Rosell, at Real Madrid ville løbe med den brasilianske dribler. For Neymar er også helt speciel uden for banen. Han var ejet af flere forskellige parter, hvoraf investeringsfirmaet DIS ejede 40 procent, Santos 55 procent og investeringselskabet TEISA havde fem procent. Så Barcelona var tvunget til at forhandle med flere parter, der blev lokket med flere penge fra Real Madrids side.

Barcelona ender med at betale 300 mio. kr for Neymar plus knap 70 mio. kr. alene i agenthonorar. Spilleren selv sikrer sig 210 mio. kr. for at skifte på en fem-årig kontrakt plus en årsløn på 50 mio. kr. Netop lønnen er lavere end de øvrige superstjerners, fordi hans sign-on fee er så skyhøj.

- Vi får en af de bedste, det er helt sikkert. Han er stadig ung og i Barcelona kan vi være med til at udvikle ham, så han kan blive en af de allerbedste, siger Barcelona-træner Tito Vilanova.

Neymar havde oprindeligt ønsket at blive i hjemlandet frem til næste sommer, efter VM i Brasilien 2014 var afviklet. Han ønskede at komme til VM med størst mulig selvtillid og mål i støvlerne, og han vidste ligesom, hvad han kunne levere i den brasilianske liga.

I Barcelona kan hans første sæson blive rigtig svær, hvis han ikke hurtigt lever op til forventningerne og håndterer presset. Men da Barcelona blev kørt over i Champions League af Bayern München, insisterede Barcelona på, at det skulle være nu. Planen er, at Neymar og Messi skal udgøre to skræmmende kanter i en offensiv trio sammen med en ny superangriber som afløser for David Villa.

Neymar skal tage noget af presset af Messi’s skuldre og gøre Barcelons offensiv uforudsigelig. Messi glæder sig også over sin nye holdkammerat.

- Han er en speciel spiller, og han kommer til at passe rigtig godt ind her, sagde Messi mandag.

I Barcelona har det gjort ondt at konstatere, at man ikke længere besidder den magi, som tilhørte Pep Guardiola-æraen. Trods et mesterskab kaldte man det slutningen på en cyklus, da Bayern smadrede dem 7-0 samlet over to kampe. Det finder man sig ikke i to sæsoner i træk, og Neymar er første stor svirp med halen, der skal udvise handlekraft i ledelsen.

Dagens Gossip