Gyldent 2015: Danske sportsfolk tog 121 medaljer i år

Skrevet af admin

29/12/2015

Dagens topnyheder

Danske atleter har det seneste år været med helt fremme i de internationale konkurrencer.

I alt er det blevet til 121 danske medaljer ved EM, VM og European Games i 2015.

Medaljerne fordeler sig på 22 forskellige idrætsgrene, der spænder vidt fra badminton til svømning.

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) og Team Danmark noterer man samtidig, at det ser godt ud otte måneder for OL i Rio de Janeiro med 12 vundne VM-medaljer i 2015 i de sommerolympiske discipliner.

Derudover har en lang række atleter placeret sig i top-otte, bemærker chef de mission for det danske OL-hold, Morten Rodtwitt.

- Vi har vundet en række VM- og EM-medaljer i olympiske discipliner, men mange danske OL-atleter har også været "lige ved og næsten", hvor små marginaler har forvist dem fra medaljeskamlen.

- Det viser ikke kun, at vi har en stor bredde og mange medaljemuligheder i toppen af dansk eliteidræt, det viser også, at vi kan tillade os at have store ambitioner for OL i Rio, mener Rodtwitt.

Den aktuelle OL-målsætning lyder på ti medaljer, og den skal finjusteres i løbet af foråret.

Hos Team Danmark er optimismen også stor. Direktør Lone Hansen tror på, at de danske atleter kan overgå OL i London i 2012.

- Vi har valgt et højt ambitionsniveau, og da vi vandt ni medaljer ved OL i 2012, så tror vi på, at vi kan gøre det bedre. Men i sport er det et spørgsmål om tro, siger Lone Hansen.

- Vi kan se, at det går godt, og hvis vi kigger på antallet af danske VM-medaljer i 2015 og sammenligner med året før OL i London, så gør vi det bedre.

- Det er et tegn på, at vores ambition holder stik, men det er altid svært at sætte antal på medaljerne, siger Lone Hansen.

Team Danmarks opgørelse over 2015 ser lidt anderledes ud end statistikken fra Danmarks Idrætsforbund, der medtager stort set alle danske idrætsgrene.

I de Team Danmark-støttede idrætsgrene er det blevet til 59 EM- og VM-medaljer i år.

Samlet set er det en nedgang på otte medaljer i forhold til sammenligningsåret 2011, men det forklares blandt andet med, at flere danske topsvømmere i år blev hjemme fra EM for at koncentrere sig om OL.

I 2011 vandt Danmark blot fem VM-medaljer i sommerolympiske discipliner, så på det punkt er der en markant fremgang på hele syv medaljer.

Når det gælder top-otte-placeringer ved VM i OL-discipliner, så er det i 2015 blevet til 137 placeringspoint mod 111 i 2011.

Ifølge Team Danmark rangerer Danmark aktuelt som den 20. bedste nation i verden målt på VM-medaljer i alle discipliner. Medtager man kun lande med færre end ti millioner indbyggere er Danmark nummer fem på listen.

Kajakroeren René Holten Poulsen blev Danmarks mest gyldne atlet i 2015 med to VM- og to EM-guldmedaljer.

/ritzau/