Gylle bliver til biogas til forbrugerne

Skrevet af admin

07/01/2014

Dagens topnyheder

Varmer du vandet til et brusebad eller stuen op med naturgas, kan det være, at det rent faktisk er gylle, du får gassen fra. For onsdag sendes grøn biogas fra gylle ud i naturgasnettet for første gang, oplyser HMN Naturgas.

Direktør Susanne Juhl fra HMN Naturgas kalder det for et "vigtigt skridt i den grønne omstilling":

- Hidtil har biogas fra gylle kun kunnet anvendes af de lokale kraftvarmeværker. Men ved at anvende naturgasnettet kan en langt større andel af Danmarks gylle anvendes til energi og på længere sigt nå rundt til en kvart million naturgaskunder, siger hun.

Den CO2-neutrale biogas, der sendes ud, er lavet af gylle fra køer og svin og kyllingemøg iblandet halm og græs. Og med gyllegassen følger Danmark nu Sverige, Tyskland og Holland, der allerede sender biogas fra gylle ud til naturgaskunderne.

Gyllegassen kommer fra biogasproducenten LBT Agro, der skal levere seks millioner kubikmeter opgraderet biogas om året. Eller det sammen som opvarmning til 4000 parcelhuse samt en årlig CO2-besparelse på cirka 12.000 ton.

Det bliver i første omgang naturgaskunder i Hjørring, Hirtshals og Sindal, der kommer til at holde sig varme med biogas fra gylle.

- Opvarmning af 4000 parcelhuse lyder måske ikke af så meget, men dette er blot første skridt på vejen. Vi forventer, at der sendes gyllebaseret biogas rundt i nettet både i Jylland, på Fyn og på Sjælland i løbet af de næste tre til fem år, siger Susanne Juhl.

Dong Energy sender allerede i dag forarbejdet biogas på naturgasnettet. Men denne biogas stammer ikke fra gylle, men derimod fra slam fra husholdningsaffald, oplyser HMN.

HMN Naturgas er moderselskabet i HMN-koncernen. Koncernen ejes i fællesskab af 57 kommuner i Midt- og Nordjylland samt i hovedstadsområdet og leverer til omkring to tredjedele af de danske naturgaskunder.

/ritzau/