Gymnasieelever: Børn af ufaglærte skal hjælpes - ikke lukkes ude

Skrevet af admin

26/04/2016

Mest læste i dag

Igen er der et klokkeklart bevis for, at et karakterkrav på 4 vil udelukke alt for mange unge mennesker fra gymnasierne.

Sådan siger formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, Veronika Schultz, om en ny analyse fra Den Sociale Kapitalfond, der bygger på registerdata fra Danmarks Statistik.

Analysen viser ifølge Politiken, at 50 procent af børnene fra ufaglærte hjem ikke vil kunne komme i gymnasiet, hvis et adgangskrav på 4 bliver til virkelighed.

- Det er klart, at det kræver en større indsats at fastholde unge mennesker fra ufaglærte hjem, men den indsats skal ligge i, at man opjusterer indsatsen på uddannelserne i stedet for at lukke den gruppe ude, siger Veronika Schultz.

Karakterkravet er centralt i regeringens udspil til den gymnasiereform, der forhandles om i disse dage.

- Hvis politikerne indfører kravet, skal de gøre det med bevidstheden om, at børn af ufaglærte forældre har sværere ved at honorere kravet end andre, siger Kristian Jakobsen til Politiken.

Han er analysechef i Den Sociale Kapitalfond, der får midler fra blandt andet Tryg Fonden.

Undervisningsministeren ønsker ikke at kommentere analysen under de igangværende forhandlinger.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, erkender, at der er "en stor udfordring med at bryde den negative sociale arv".

- Vi skal ikke slække på de faglige krav til en boglig uddannelse. Når vi samtidig ved, at op mod halvdelen af de elever, der starter på gymnasiet med under 4, falder fra og får et unødigt nederlag, er det mest ærligt at være præcise på, hvad der kræves af faglige forudsætninger for at gennemføre en gymnasial uddannelse, skriver hun til Politiken.

Veronika Schultz er enig i, at de faglige krav skal hæves.

- Men jeg synes, at det er en meget snæver tilgang, vi har til de faglige krav. Man bør i stedet stille krav til modenhed og sociale kompetencer, for så tror jeg, man kan løfte rigtig mange på selve ungdomsuddannelsen, siger formanden.

Forhandlingerne om gymnasiereformen er skemasat til midten af maj, og alle partier er stadig med.

/ritzau/