Gymnasielærere skal følge uønsket aftale

Resultatet ventes præsenteret torsdag kort før middag, og alt tyder på et markant nej til aftalen. En få dage gammel undersøgelse, som Politiken Research har udarbejdet, viser, at 96 procent af 158 adspurgte tillidsfolk for gymnasielærerne forudser et nej på deres skole.

Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, mener, at sagen illustrerer et misforhold mellem medlemmer og ledelse i Gymnasieskolernes Lærerforening.

»Sagen er den, at den ledelse, der har forhandlet det her hjem, går af og skal derfor ikke genvælges. Derfor får det ikke den konsekvens, som det normalt ville få, nemlig at ledelsen underkendes og skiftes ud,« siger Henning Jørgensen til Berlingske Nyhedsbureau.

»For et par år siden holdt jeg i Gymnasieskolernes Lærerforening et oplæg, som jeg kaldte »Vi tager en morfar«. Jeg må sige, at jeg har fået ret i den forstand, at jeg synes, foreningen har sovet i timen. Rent ud sagt. Jeg synes, det er paradoksalt, at den nu efter selv at have indgået et forlig går ud med helsides annoncer og penge og støtter skolelærerne,« siger han og uddyber:

»Foreningen har jo givet Corydon lige netop det argument, han skulle have - nemlig at han har kunnet lave aftale med gymnasielærerne, og hvorfor skulle man så ikke kunne med skolelærerne også. I den forstand synes jeg, at ledelsen har nogle enorme problemer,« siger Henning Jørgensen.

Men selv hvis gymnasielærerne siger massivt nej til aftalen, får de den trukket ned over hovedet.

»Man forhandler sammen og stemmer sammen. Selv om der er enkelte grupper, der siger nej, underkastes de et samlet ja, hvis de andre grupper stemmer for aftalen. Det bliver resultatet her, og så kommer over 90 procent af gymnasielærerne til at stå med håret i postkassen, fordi de er vrede over, at deres ledelse har indgået et forlig, de ikke vil have,« siger Henning Jørgensen.

»Det kommunale område er helt anderledes end det statslige. Det er derfor, at staten er så emsig for at få lavet en hurtig aftale, der binder alle. Så kan de bruge det til at banke de kommunale oven i hovedet og sige »her har vi kunnet lave noget«, og det sætter en overligger for det kommunale område,« siger arbejdsmarkedsforskeren.

Syv medlemmer af Gymnasieskolernes Lærerforening anbefaler et ja til aftalen, mens seks mener, at der bør stemmes nej. I repræsentantskabet er der 189 nej-stemmer og blot 39 ja-stemmer.

Torsdag eftermiddag havde 79 procent af de stemmeberettigede gymnasielærere stemt.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip