Gymnasier: Milliardbesparelser vil føre til færre fag

Landets gymnasier vil blive tvunget til at nedlægge en række fag på højt niveau for at imødekomme regeringens krav om milliardbesparelser. Og det vil på længere sigt skade Danmarks konkurrenceevne.

Sådan lyder det fra formanden for Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen, der også er rektor på Københavns Åbne Gymnasium.

- I første omgang vil det betyde, at de tiltag, vi har til at hjælpe unge med vanskeligheder gennem uddannelserne, vil falde bort. Det kan for eksempel være tilbud om støttepersoner, siger hun og fortsætter:

- Men det vil ikke være nok på den lange bane. På et tidspunkt må man ind og se på fagudbuddet.

- Vi går ind og vurderer, hvilke fag vi kan oprette på skolerne. Det kan for eksempel være specialiseringsfag som kemi på højeste niveau. Nogle af de fag vil blive ramt af, at vi ikke længere har råd til at opretholde dem.

Regeringen foreslår konkret, at uddannelsesinstitutionerne skal spare to procent om året de næste fire år, hvilket betyder, at uddannelsesområdet skønnes at få 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed.

Ifølge Anne-Birgitte Rasmussen er der dog tale om besparelser, der i løbet af de fire år løber op i otte procent.

Og de store beløb, der skal findes rundt omkring på institutionerne, vil få alvorlige konsekvenser for Danmarks konkurrenceevne, mener hun.

- Det er rigtig mange penge og vil betyde, at man må skære i antallet af ansatte, siger hun og fortsætter:

- Det onde er, at man ikke vil se det på kort sigt. Vi vil ikke kunne se på Danmarks økonomi, at der er kommet færre igennem uddannelserne de næste to-tre år.

Hun mener "absolut" det går ud over konkurrenceevnen, også fordi færre unge vil få "gode forskellige fagligheder", lyder det.

- Jeg mener, det er en meget kortsigtet måde at tænke på.

/ritzau/

Dagens Gossip