Gymnasierne lader store overskud samle støv

En gennemgang af ungdomsuddannelsernes regnskaber fra 2012, som Gymnasieskolernes Lærerforening har lavet, viser, at ni uf af 10 gymnasier og HF-kurser har millionoverskud, der tilsammen løber op i en halv milliard kroner. Dertil kommer, at de tilsammen havde en egenkapital på en tredjedel af omsætningen. Det er ifølge Information dobbelt så meget, som man for eksempel anbefaler universiteterne.

Alligevel er der udsigt til, at gymnasierne i det kommende skoleår skal spare op mod fem procent.

»Det er penge, som går fra elevernes undervisning, og det er da direkte dumt at spare op, hvis du kunne sikre, at flere elever gennemfører uddannelsen,« siger Gorm Leschly, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, til Information.

»Lærerne er altid indstillet på at løbe hurtigere, hvis der er saglige grunde til at spare, men lige præcis nu, hvor de fleste gymnasier har bugnende overskud, der er det meget uelegant at bede os om at løbe stærkere,« fortsætter han.

Gymnasieskolernes Rektorforening begrunder mådeholdet med, at gymnasierne stadig er ved at tilpasse sig.

»Det er vanskeligt at afgøre, om gymnasierne samler til hobe i stedet for at bruge dem til uddannelse, fordi vi i de her år er midt i en omstillingsproces, da vi blev selvejende for seks år siden,« siger formand Jens Boe Nielsen.

Dagens Gossip