Haag-domstol skrotter tiltale mod Kenyas vicepræsident

Skrevet af admin

05/04/2016

Dagens topnyheder

Dommerne ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) har besluttet på nuværende tidspunkt at frafalde tiltalen mod Kenyas ekspræsident William Ruto på grund af rettergangsfejl.

- Sagen afvises på grund af rettergangsfejl som følge af en bekymrende forekomst af påvirkning af vidner og uacceptabel politisk indblanding, lyder det i domstolens kendelse, som nyhedsbureauet Reuters har set.

Anklagemyndigheden vil muligvis genoptage sagen på et senere tidspunkt, tilføjer en kilde ved domstolen.

Ruto var tiltalt for forbrydelser mod menneskeheden i form af drab, forfølgelse og deportationer. Det fandt ifølge anklagerne sted efter det omstridte valg i Kenya i 2007.

Flere vidner skal imidlertid have ændret forklaringer, hvilket, domstolen mener, skyldes bestikkelse og trusler.

Også den kenyanske præsident, Uhuru Kenyatta, har tidligere været indkaldt til høring ved domstolen i Haag i en historisk sag, da det var første gang, at et siddende statsoverhoved stod over for Den Internationale Straffedomstol.

Anklagerne mod ham blev frafaldet af ICC's dommere i december 2014.

I begge sager - både mod Kenyatta og mod Ruto og hans medtiltalte, Joshua arap Sang - blev vidner, som kunne forbinde de to højtstående politikere med den valgrelaterede vold i Kenya, truet eller bestukket til tavshed.

Kenyatta blev sigtet for at være hovedmanden bag en hadsk kampagne, der førte til omfattende vold, og som dræbte over 1100 mennesker og gjorde over 600.000 hjemløse i forbindelse med valget i Kenya i 2007. Det er samme sag, som vicepræsident William Ruto er anklaget i.

/ritzau/Reuters