Haag: Retssag om Beirut-drab i gang efter ni år

Skrevet af admin

16/01/2014

Mest læste i dag

Selv om fire mænd, der er tiltalt for at stå bag drabet på den tidligere libanesiske regeringschef Rafiq al-Hariri, stadig er på fri fod, startede retssagen mod dem in absentia torsdag i den hollandske by Haag.

De fire tiltalte er alle medlemmer af den militante bevægelse Hizbollah.

I 2005 blev Rafiq al-Hariri og 21 andre dræbt ved et bombeattentat i Libanons hovedstad, Beirut. 226 mennesker blev såret. Drabet var tæt på at sende Libanon ud i en ny borgerkrig.

Bomben var angiveligt på 2,5 ton sprængstof.

Retssagen bliver ført ved en særlig FN-domstol for Libanon-anliggender i Haag, der blev oprettet i 2007 i kølvandet på drabet af al-Hariri.

- Anklageren vil indkalde hundredvis af vidner i denne retssag og vil fremlægge tusindvis af bevismateriale, sagde dommer David Re i sine indledende bemærkninger, inden han gav ordet videre til chefanklager i sagen Norman Farell.

- Beviserne indeholder en betragteligt mængde teledata, der efterlader spor om gerningsmændenes sande identiteter.

- Attentatmændene brugte en ekstraordinær mængde sprængstof, der var meget større end nødvendigt. Det er ikke sådan, at gerningsmændene var ligeglade med, at de dræbte deres medborgere. De forsøgte at gøre det med overlæg, siger han.

De fire mænd er tiltalt for ni anklagepunkter. Heriblandt terror, konspiration, drab samt drabsforsøg.

Hizbollah afviser beskyldningerne om at stå bag angrebet. Organisationens leder, Hassan Nasrallah, kalder retssagen en amerikansk-israelsk konspiration, og han har svoret, at ingen af de tiltalte vil blive anholdt.

Mordet på Rafik al-Hariri for syv år siden vakte stor international opsigt og tvang senere nabolandet Syrien til at løsne sit greb om Libanon.

/ritzau/Reuters