Håndværker: Udlændingeloven, der favoriserer universitetsstuderende, er hul i hovedet

Skrevet af Marie Milling

08/05/2015

Dagens topnyheder

Folketingskandidat for Socialdemokraterne Morten Ryom, som er uddannet bearbejdningssmed og har en læreplads som klejnsmed, mener, at der er noget helt galt med udlændingeloven.

Han stiller sig uforstående overfor, at de udlændinge, som tager en universitetsuddannelse har bedre chancer for opholdstilladelse, end dem, der tager en erhversuddannelse.

- Jeg mener, det er et levn, og det er helt hul i hovedet. Specielt fordi man ved, at der kommer til at mangle folk med erhvervsuddannelser.

Læs også: Ny plan: 30.000 indvandrere og flygtning skal have et job

Han kender selv en skolekammerat med anden etnisk herkomst, som vill have kommet i klemme, hvis han skulle søge opholdstilladelse nu.

- Han er bare en af de mange, som ikke kunne sidde stille på stolen i skolen. Men han vil jo gerne bidrage til samfundet, og det ville han ikke få lov til på grund af hans uddannelse, siger Morten Ryom.

"Skal værdisættes langt højere"
Hvis det stod til ham, så blev alle kompetencegivende uddannelser ligestillet, sådan at hvis man har taget en erhvervsuddannelse, og man er klar til at træde ind på arbejdsmarkedet, så skal det tælle lige så højt som en universitetsuddannelse i udlændingeloven.

- Folk der er villige til at bidrage til samfundet, og endda har en uddannelse, som gør, at de er manglet på arbejdsmarkedet, skal værdisættes langt højere.

Han siger, at hvis han bliver valgt ind i folketinget, så er det helt klart en ændring, han vil arbejde på at få indført.

Læs også: 22 fædre kræves straffet for at huse børn ulovligt

Morten Ryom påpeger desuden, at loven ikke kun sender et negativt signal til udlændinge, men også alle de danskere, som ønsker en erhvervsuddannelse.

Debatten blev startet efter en ansat i udlændingestyrelsen ved navn Karina Nicolaisen skrev et indlæg i Politiken om en sag, hvor hun måtte nægte en kvinde opholdstilladelse, fordi hun “kun” var i gang med erhvervsuddannelse.

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: