Hård, bitter og personfikseret dyst op til spansk valg

I to uger har premierminister Mariano Rajoy og hans rivaler rejst Spanien rundt for at forsøge at vinde vælgernes opbakning inden parlamentsvalget søndag.

Skyhøj arbejdsløshed, korruptionsskandaler og en uafhængighedsbevægelse i Catalonien er blot nogle af de spørgsmål, der er blevet berørt under valgkampen.

60-årige Rajoy har positioneret sig selv som en driftsikker herre, der reddede landet fra et økonomisk kollaps og satte kursen mod et opsving.

Socialisternes leder, 43-årige Pedro Sanchez, vil genindføre rettigheder for arbejdstagere og indvandrere. Han mener, at Rajoys konservative Partido Popular (PP) har trampet på indvandrerne med nedskæringer, skattestigninger og sundhedspolitiske stramninger.

Pablo Iglesias, den 37-årige leder af det venstreorienteret Podemos, har lovet at forsvare "underklassen", mens 36-årige Albert Rivera, lederen af det erhvervsvenlige Ciudadanos, er gået til valg på at bekæmpe korruption.

Alle fire kandidater slutter officielt deres valgkamp i henholdsvis Madrid og Valencia fredag aften.

Kandidaterne vil nok især blive husket for deres optrædener i tv og glittede magasiner mere end for deres politiske forslag.

Podemos' Iglesias gik på tv og spillede guitar, Rivera optrådte i et glamourøst magasin, og selv Rajoy overkom sin mangeårige modvilje mod medierne og stillede op og diskuterede sit privatliv.

Valgkampen har desuden været præget af en aggressiv tone.

I en debat mellem premierminister Rajoy og socialistlederen Sanchez i mandags ville udfordreren gerne vide, hvorfor premierministeren ikke er trådt tilbage som følge af flere af de korruptionsskandaler, der de seneste år har ramt PP.

- Elendige usling. Jeg er en ærlig politiker, lød reaktionen fra Rajoy.

Onsdag gik det endnu mere dramatisk for sig, da den 60-årige premierminister førte valgkamp i sin egen region, Galicien. Her fik han et knytnæveslag på siden af hovedet af en 17-årig dreng, så premierministerens briller fløj gennem luften.

Teenageren blev efterfølgende anholdt.

Ifølge meningsmålinger står Mariano Rajoys PP til at få 128 af parlamentets 350 pladser og mister dermed sit absolutte flertal.

Imens står Podemos og Ciudadanos til hver at få 15-20 procent af stemmerne.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip