Hård dom over Putin-kritiker udløser international kritik

Aleksej Navalnyj blev dømt for underslæb mod et tømrerfirma i en retssag, der i Vesten anses som politisk motiveret og en måde at forhindre ham i at stille op mod præsident Putin ved det næste valg i 2018.

USAs ambassadør i Moskva, Michael McFaul, erklærer sig »dybt skuffet over« over dommen til den ledende oppositionsfigur:

»Vi er dybt skuffet over dommen over Navalnyj og de tilsyneladende politiske motiver i denne retssag,« siger den amerikanske ambassadør ifølge AFP i en meddelelse på Twitter.

Aleksej Navalnyj, der er jurist, har ledet de største demonstrationer mod Putin til dato, og har gennem sin kampagne mod korruption i det russiske system, fået skovlen under flere højtstående personer, hvilket har skabt ham mægtige fjender.

EUs politiske chef, Catherine Ashton, giver gennem en talsmand udtryk for bekymring over dommen, der ifølge udenrigschefen stiller spørgsmål ved retstilstanden:

»Resultatet rejser i betragtning af de proceduremæssige mangler alvorlige spørgsmål med hensyn til retstilstanden i Rusland,« lyder det fra Catherine Ashton, der også udtrykker håb om at dommen kan ændres ved en appeldomstol.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger, at han er bekymret over dommen, men skærper tonen ved at erklære:

»Beslutningen om at idømme ham fen års fængsel sætter endnu engang fokus på den bekymring som mange føler omkring den selektive anvendelse af retssystemet i Rusland,« lyder det fra den britiske regeringsleder ifølge AFP.

Den franske udenrigsministers talsmand, Philippe Lalliot, deler den internationale bekymring, men siger også:

»Vi noteres os også, at alle retsmidler ikke er udtømte, og at straffen vil kunne ændres i en appelsag.«

Fra Tyskland lyder der også skarp kritik af dommen. Her siger den tyske regerings repræsentant for menneskerettigheder, Markus Loening til Reuters, at »sagens natur og den hårde dom er yderligere et bevis på det russiske retssystems mangel på uafhængighed« og tilføjer, at »Rusland har taget endnu et skridt tilbage fra demokrati fra at være en retsstat.«

Aleksej Navalnyj trækker sig efter dommen ud af kampen om at blive borgmester i Moskva, og hans valgkampagneleder, Leonid Volkov, opfordrer alle hans støtter til at boykotte valget, der er fastsat til 8. september.

Dagens Gossip