Hård kurs mod islamister kan udløse angreb i Bangladesh

Skrevet af admin

02/07/2016

Dagens topnyheder

Fredagens angreb, der kostede 20 udlændinge livet på en café i Bangladesh, ser ud til at være endnu et i det seneste års bølge af barbariske overfald. Radikale muslimer hævder igen at stå bag, efter at de tidligere har slået til mod blandt andre homoseksuelle, hinduer og kristne.

De umotiverede angreb er blevet flere og kan tolkes som et svar på, at myndighederne i det sydøstasiatiske land har taget et retsopgør med islamistiske grupper.

Det vurderer seniorforsker Stig Toft Madsen fra Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet.

- Mord i flæng på repræsentanter for forskellige grupper kan man se som en reaktion på, at staten har ført en hård kurs og taget et historisk opgør med forskellige islamistiske grupperinger, siger Stig Toft Madsen.

- Regeringen har taget et opgør med forbrydelser, som islamiske organisationer har begået årtier tilbage i Bangladesh, siger han.

Senest er 26 personer fredag blevet dræbt på en café i hovedstaden Dhaka, og Islamisk Stat har taget skylden for angrebet. Seks af de dræbte var gidseltagere.

I en række tidligere tilfælde har ekstremister overfaldet enkeltpersoner.

- Det er ikke nyt, at islamister har forbindelser ind i landet. Og det er heller ikke nyt, at folk i Bangladesh lader sig rekruttere ind i de islamiske netværk, siger Stig Toft Madsen.

Han understreger, at der også år tilbage har været religiøst motiverede angreb i landet.

- Men de angreb, hvor folk bliver hakket til døde med macheter, er et nyt fænomen og er voldsomt eskaleret, siger Stig Toft Madsen.

Den aggressive adfærd er formentlig ikke kun fremprovokeret af myndighedernes modstand mod religiøs ekstremisme. Radikale muslimer i Bangladesh er påvirket af globale, islamistiske strømninger, vurderer seniorforskeren.

- Bangladesh er ikke immun, på trods af at landet er et mere moderat muslimsk land end en række andre muslimske lande. Det er faktisk et land, som har forsøgt at kontrollere religionens indflydelse på staten, siger Stig Toft Madsen.

/ritzau/